Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Yakin ada bom

PELANCONG Britain yang terkandas di lapangan terbang Sharm el-Sheikh menunggu penerbangan untuk membawa mereka pulang semalam.
PELANCONG Britain yang terkandas di lapangan terbang Sharm el-Sheikh menunggu penerbangan untuk membawa mereka pulang semalam.

Sharm el Sheikh, Mesir: Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan Perdana Menteri Britain, David Cameron percaya pesawat penerbangan Russia, Metrojet yang terhempas pada 31 Oktober lalu berpunca daripada letupan bom.

Sebuah akhbar di Britain semalam melaporkan teori kedua-dua pemimpin itu kemungkinan berdasarkan satu komunikasi pengganas yang dipintas unit perisikan.

“Terdapat kemungkinan ada bom di dalam pesawat dan kami memandang serius perkara itu.

“Namun, masih terlalu awal untuk mengesahkan perkara itu,” kata Obama kepada sebuah stesen radio di AS.

Cameron yang menerima kunjungan Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi di London kelmarin juga percaya kemungkinan bom oleh pengganas menyebabkan pesawat itu terhempas.

Akhbar The Times semalam melaporkan, satu komunikasi elektronik yang dipintas perisik Britain dan AS mencadangkan bom mungkin dibawa ke dalam pesawat itu.

Lapor akhbar itu, satu operasi perisikan bersama menggunakan satelit berjaya memintas perbualan antara militan di Sinai, Mesir dan Syria.

“Kandungan mesej itu meyakinkan penyiasat sebutir bom dibawa ke dalam pesawat oleh seorang penumpang atau kru di lapangan terbang,” kata akhbar itu tanpa memberitahu sebarang sumber maklumat berkenaan.

Pesawat Airbus A320-200 itu terhempas di Semenanjung Sinai beberapa minit selepas berlepas dari bandar ini menyebabkan semua 224 penumpang terbunuh.

Militan di Sinai yang mempunyai hubungan dengan Negara Islam (IS) mengaku bertanggungjawab, tetapi dinafikan Mesir dan Russia.

Syarikat penerbangan Eropah membawa pulang ribuan pelancong negara itu yang terkandas di bandar ini selepas penerbangan ke benua itu dibatalkan akibat isu keselamatan.

Keadaan tegang di lapangan terbang semalam apabila ribuan pelancong Britain terpaksa pulang semula ke hotel selepas Mesir menghalang tambahan penerbangan untuk membawa mereka pulang.- AFP/HMetro

Komen


Berita Berkaitan