Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Wawasan 2020 Boleh Dicapai Pada 2025

TOKYO – Tun Dr Mahathir Mohamad, yang memperkenalkan Wawasan 2020, berkata matlamat wawasan itu hanya dapat dicapai menjelang 2025 atau mungkin lebih awal lagi. Perdana Menteri berkata kelewatan itu berpunca daripada pelaksanaan dasar yang tidak sesuai dengan usaha mencapai aspirasi Wawasan 2020. Dengan hanya dua tahun lagi menjelang 2020, Dr Mahathir menyuarakan keraguan tentang kemampuan Malaysia mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi pada masa itu.

“Walaupun kita bekerja keras siang dan malam, saya tidak fikir kita boleh mencapainya pada 2020.

“Mungkin ia akan (mengambil masa) agak lama daripada itu, mungkin 2025 atau mungkin lebih (awal) jika kita mengamalkan dasar yang betul,” kata beliau pada Persidangan Antarabangsa Ke-24 mengenai Masa Depan Asia atau Persidangan Nikkei di sini, Isnin.

Dr Mahathir merupakan perdana menteri keempat Malaysia semasa beliau mengilhamkan Wawasan 2020 pada 1991, yang bertujuan menjadikan Malaysia sebuah negara perindustrian yang maju pada 2020.

Beliau menjadi perdana menteri dari 1981 hingga 2003.

Dr Mahathir kini dalam rangka lawatan kerja tiga hari ke Jepun termasuk untuk menghadiri Persidangan Nikkei itu.

Ini merupakan lawatan pertama beliau ke luar negara sejak menjadi perdana menteri ketujuh selepas mengetuai Pakatan Harapan memperoleh kemenangan besar pada pilihan raya umum bulan lepas. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan