Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,519

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Wanita lahir ‘bayi gergasi’ 5.9kg

10:04am 03/05/2016 Pak Roshan 438 views Global
PERBEZAAN anak Breanna (kanan) dengan bayi normal.

PERBEZAAN anak Breanna (kanan) dengan bayi normal.

Perth: Seorang ibu di sini terkejut selepas melahirkan ‘bayi gergasi’ seberat hampir 6 kilogram, sekali gus menjadi antara bayi terberat pernah dilahirkan di Australia.

Breanna Sykes selamat melahirkan bayi lelaki seberat 5.9 kilogram melalui pembedahan di Kampus Kesihatan Joondalup di sini, pada petang Sabtu lalu.

Breanna berkata, pada mulanya doktor berusaha membantunya melahirkan bayi itu secara normal tetapi gagal selepas mendapati anaknya itu terlalu besar.

Katanya, doktor sebelum ini menjangkakan bayinya hanya seberat empat kilogram tetapi tidak menyangka anaknya itu membesar sehingga hampir enam kilogram.

Berat purata bayi dilahirkan di Australia adalah tiga kilogram.

“Selepas beberapa jam berusaha melahirkan anak saya secara normal, doktor akhirnya mengambil keputusan untuk membuat pembedahan selepas mendapati bayi ini terlalu besar.

“Doktor bimbang tulang pelvis saya mungkin akan patah jika saya melahirkan bayi ini secara normal,” katanya.

Ujarnya, selepas pembedahan dia terkejut apabila mendapati bayinya itu sangat besar.

“Doktor juga terkejut kerana dia tidak pernah menyambut bayi sebesar itu sepanjang 15 tahun dia bertugas sebagai doktor,” jelasnya.

Menurutnya, anak sulungnya itu dalam keadaan sihat dan doktor memberitahu keadaan bayinya yang besar adalah berpunca daripada faktor genetik. – Agensi/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan