Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Upacara Nyalakan Lilin Di London Peringati Mangsa Serangan Paris

Orang awam meletakkan bunga dan lilin menyala sebagai penghormatan kepada mangsa-mangsa serangan 13 November Paris. - Foto EPA
Orang awam meletakkan bunga dan lilin menyala sebagai penghormatan kepada mangsa-mangsa serangan 13 November Paris. – Foto EPA

LONDON – Desiran angin dingin yang kuat seolah-olah meniupkan semangat perpaduan lebih 1,000 orang, kebanyakannya warga Perancis, yang berkumpul bagi upacara menyalakan lilin yang berlangsung di Trafalgar Square di sini pada Sabtu malam.

Suara mereka yang melaungkan kata-kata semangat dalam bahasa Perancis dan menyanyikan lagu kebangsaan Perancis dengan penuh bersemangat sehingga dapat didengari mereka yang melalui kawasan National Gallery, menaikkan semangat mereka untuk bersama-sama peserta dalam memperingati mereka yang terkorban dalam serangan di Paris pada Jumaat malam.

“Vive La France (Hidup Perancis)”, “nous ne sommes peur (Kami tidak takut)” dan “kami masih berada di sini” antara ungkapan dilaungkan dan tertera pada poster yang dipegang peserta semasa upacara itu.

Suasana pada upacara itu amat mengharukan dan meruntun perasaan dengan peserta mengangkat tinggi lilin masing-masing atau memasang lampu LED pada telefon bimbit sambil mengibarkan bendera kebangsaan Perancis. Terpapar semangat perpaduan dan kasih sayang pada upacara itu.

Bagi Laura Ricaud, 23, warga Perancis yang menetap di London, walaupun tahun 2015 menyaksikan Perancis sering diancam dan diserang pengganas, warganegara Perancis kekal bersatu dan cuba menghadapi isu itu secara bersama-sama dengan tenang.

“Kami kekal bersatu walaupun tidak berada di negara kami. Kami tetap bersama-sama dalam menentang keganasan (serangan pengganas). Ia perkara betul untuk dilakukan. Tidak akan bertindak ekstrem seperti mereka (pengganas). Kami tidak seperti mereka,” katanya kepada Bernama.

Menurut laporan akhbar The Guardian, upacara menyalakan lilin itu dianjurkan dua warga Perancis yang menetap di London, Théophile Rampal dan Jean-Dominique Nguélé. Peserta pada upacara itu beransur-ansur bersurai pada 10 malam.

Sekurang-kurangnya 120 orang terbunuh dalam serangan berdarah di beberapa lokasi di Paris pada Jumaat malam, mendorong Presiden Perancis François Hollande memperketatkan kawalan keselamatan di sempadan seluruh negara. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan