Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Unit Hemodialisis Dibuka Di Hospital Kunak

kunak

KUNAK : Penduduk Kunak kini boleh bernafas lega apabila Unit Hemodialisis untuk keperluan pesakit buah pinggang di daerah ini dibuka dan mula beroperasi secara rasmi hari ini, di Hospital Kunak.

Dengan adanya unit yang dilengkapi dengan 10 unit mesin dialisis berkenaan, pesakit buah pinggang di Kunak tidak lagi perlu ke Hospital Tawau yang jaraknya lebih 90 kilometer, untuk mendapatkan rawatan.

Majlis perasmian unit berkenaan di sini, dirasmikan Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kunak, Datuk Nilwan Kabang.

Nilwan dalam ucapannya, berkata kira-kira 60,000 penduduk Kunak kini, boleh berbangga kerana segala kemudahan perubatan yang diperlukan termasuk unit hemodialisis, telah disediakan kerajaan.

“Dengan adanya unit hemodialisis di sini, Hospital Kunak sekarang dapat membantu Hospital Tawau dan Hospital Semporna menjalankan rawatan kepada pesakit buah pinggang,” katanya.

Terdahulu, Ketua Penolong Pengarah Kanan Perubatan, Jabatan Kesihatan Sabah, Dr Abdul Kahar Abdul Asisi berkata kes penyakit kegagalan buah pinggang meningkat sebanyak 19 peratus di Sabah dalam tempoh lima tahun lalu.

Katanya, sebanyak 1,213 kes kegagalan buah pinggang direkodkan di seluruh Sabah pada 2011 dan meningkat dengan ketara kepada 1,440 kes pada 2015.

“Saban tahun, bukan sahaja di Sabah malah di seluruh negara, rakyat yang menderita penyakit kegagalan buah pinggang menunjukkan peningkatan dan terdapat 12 pesakit di Kunak,” katanya.

Mengulas mengenai unit berkenaan, Dr Abdul Kahar berkata Hospital Kunak berjaya menjalin kerjasama baik dengan badan bukan kerajaan (NGO) dan sektor swasta, termasuk hospital di bawah program Kluster dalam memberi rawatan hemodialisis.

Katanya, hospital berkenaan memiliki 10 mesin dialisis dengan lapan daripadanya disumbangkan Kementerian Kesihatan dan dua oleh RISDA.

Unit berkenaan akan beroperasi dari 8 pagi hingga 5 petang, dari Isnin hingga Sabtu, katanya.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan