Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Unesco Iktiraf Banjaran Crocker Kawasan Rizab Biosfera

crocker

KUALA LUMPUR: Kawasan perlindungan terbesar di Sabah, Banjaran Crocker, diiktiraf sebagai Rizab Biosfera oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) semalam.

Menurut kenyataan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Banjaran Crocker merupakan tapak kedua yang mendapat pengiktirafan itu selepas Tasik Chini di Pahang pada 2009.

Banjaran Crocker, yang berkeluasan 350,584 hektar, terdiri daripada hutan terpelihara dan dihuni komuniti tempatan selain merupakan kawasan tadahan air, sumber alam semula jadi dan kaya dengan budaya.

“Penyenaraian Banjaran Crocker (sebagai rizab biosfera) akan menonjolkannya sebagai tapak pembelajaran untuk pembangunan mampan, menghalang kehilangan biodiversiti dan budaya masyarakat, membolehkan pertukaran kepakaran dan perkongsian maklumat serta promosi sebagai kawasan ekopelancongan,” katanya.

Sehingga kini, terdapat 621 rizab biosfera dalam jaringan rizab biosfera dunia yang merangkumi 117 negara.

Pencalonan Banjaran Crocker dikemukakan tahun lepas dan ia menunjukkan kesungguhan kerajaan dalam mewujudkan keseimbangan antara penjagaan alam sekitar dan aktiviti pembangunan melalui pendekatan pembangunan secara mampan.

Pada Rabu, UNESCO melalui International Coordination Council (ICC) dan Man and Biosphere (MAB) pada mesyuarat ke-26 di Jonkoping City, Sweden menerima permohonan itu.

Malaysia juga menerima kejayaan berganda apabila dipilih menganggotai ICC dan MAB bagi tempoh empat tahun iaitu 2014-2017 mewakili rantau Asia dan Pasifik.

Pencapaian ini merupakan pengiktirafan antarabangsa kepada Malaysia atas komitmen yang ditunjukkan dalam memulihara biodiversiti nasional dan menyokong inisiatif antarangsa.

UNESCO melancarkan MAB pada 1971 iaitu program antara kerajaan yang menetapkan asas saintifik bagi memperbaiki pertalian manusia dengan alam sekitar.

Komen


Berita Berkaitan