Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,507

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

TV3 Tunda Debat Rahman Vs LGE Akur Nasihat PDRM, SPRM

6:51pm 16/04/2016 Pak Roshan 41 views Isu Semasa,Mutakhir

tv3

KUALA LUMPUR – Stesen popular TV3 telah memutuskan untuk menunda program siaran langsung perdebatan antara Datuk Abdul Rahman Dahlan menentang Lim Guan Eng yang sepatutnya dijadualkan pada Selasa depan.

Ia hasil susulan nasihat daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Datuk Azam Baki sendiri yang dikeluarkan di sini pada Jumaat.

Keputusan terbaharu itu dimaklumkan menerusi kenyataan khas oleh Pengarah Urusan Kumpulan Berita dan Ehwal Semasa, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Datuk Seri Ashraf Abdullah Ahad pada Sabtu.

“Langkah ini dilakukan setelah mengambil kira segala panduan nasihat daripada YDH Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Datuk Azam Baki.

“Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad memutuskan untuk menunda debat Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

“Pihak TV3 menghormati pendapat Tan Sri Khalid dan Datuk Azam bahawa debat ini mungkin akan mengganggu siasatan pihak berkuasa dalam isu kontroversi tanah Taman Maggis dan banglo milik Guan Eng di Pulau Pinang.

“Justeru program debat tersebut yang dijadualkan ke udara secara langsung pada pukul 9 malam 19 April 2016 ini ditunda sehingga kepada satu tarikh yang akan diberitahu kelak,” kata Ashraf dalam satu kenyataan media.

Khalid terdahulu dilaporkan berkata jika Abdul Rahman, yang juga Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) ada sebarang bukti mengenai kes itu, ia sepatutnya diserah kepada pihak polis atau SPRM secepat mungkin untuk disiasat.

Radio Televisyen Malaysia dan Media Prima Berhad sebelum ini menyatakan kesediaan menyiarkan secara langsung debat antara Abdul Rahman dan Guan Eng mengenai isu itu di saluran masing-masing. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan