Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

TM SME Bizfest beri peluang pengusaha perusahaan kecil promosikan produk

Raymond (lima dari kiri) berpuas hati terhadap pelbagai produk yang dipamerkan semasa SME BizFest 2016.
Raymond (lima dari kiri) berpuas hati terhadap pelbagai produk yang dipamerkan semasa SME BizFest 2016.
KOTA KINABALU: Pengusaha perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di seluruh Sabah berpeluang menyebar luas hasil produk masing-masing melalui jaringan jalur lebar (Internet) dengan menyertai TM SME Bizfest.
Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman berkata penting PKS terus kekal berdaya saing serta berkembang maju pada era perniagaan moden amat mencabar.
Musa menjelaskan pada tahun 2014, PKS Sabah mencatatkan pertumbuhan memberangsangkan dengan pertumbuhan sebanyak 65 peratus dalam tempoh lima tahun sebelumnya dengan lebih 40,000 PKS yang beroperasi.
“Kerajaan negeri mensasarkan pertumbuhan sektor ini meningkat sebanyak empat hingga lima peratus. Di Sabah terdapat lebih kurang 40,884 PKS iaitu 6.3 peratus daripada keseluruhan PKS seluruh negara dan komposisi terbesar adalah daripada sektor perkhidmatan, perkilangan, pembinaan, pertanian serta perlombongan dan kuari.”
“Kerajaan negeri fokus kepada sektor PKS dan melaksanakan pelbagai inisiatif seperti pembangunan keupayaan, bantuan kewangan, pembinaan jenama, kemahiran dan latihan keusahawanan serta penyediaan infrastruktur, sokongan institutsi dan kawal selia demi memperkasakan PKS di Sabah,” katanya semasa merasmikan SME BizFest 2016 di sini, pagi tadi.
Teks ucapan beliau telah disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Seri Panglima Raymond Tan Shu Kiah.
Tambahnya, Kerajaan Negeri amat berbesar hati kepada Telekom Malaysia (TM) terhadap usaha dan inisiatif tepat dengan dasar serta hala tuju kerajaan Negeri bersama-sama berganding bahu memacu pembangunan ekonomi sabah melalui meningkatkan keupayaan sektor PKS.
Justeru, beliau berharap program ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya bagi menjalinkan rangkaian pemasaran luas selain mengikuti sesi seminar oleh ikon perniagaan berjaya.
Terdahulu, Naib Presiden Eksekutif, Pengguna dan SME, TM, Imri berkata penembusan jalur lebar di Sabah semakin meningkat melalui pelaburan bersama sektor awam dan swasta.
Katanya lagi, trend jalur lebar yang menyediakan persekitaran kondusif untuk PKS berkembang melalui penggunaan teknologi lebih luas terutama dalam bidang ICT.
Hadir sama Naib Presiden Eksekutif, Pengguna dan Sme, TM, Imri Mokhtar; Pengurus Besar TM Sabah, Sukkuriya Masri./SayangSabah

Komen


Berita Berkaitan