Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Tiang Seri Istana Amalan

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Antara perkara yang kerap disebut oleh Nabi Muhammad (baca selawat) adalah tentang solat. Begitu juga dengan Al-Quran. Selalu sahaja kita bertemu dengan kalimah al-Solah di dalam Al-Quran.

Menulis topik ini agak keberatan bagi sesetengah orang. Ia mempunyai beban ilmu. Anggaplah ini adalah tulisan muhasabah sesama kita.

Solat adalah ketetapan Allah ‘azza wa jalla yang melibatkan waktu tertentu. Patuhi perintahnya, insya Allah masa terjaga.

“Maka apabila kamu telah menyelesaikan solat(mu), ingatlah Allah di waktu berdiri, di waktu duduk dan di waktu berbaring. Kemudian apabila kamu telah merasa aman, maka dirikanlah solat itu (sebagaimana biasa).

Sesungguhnya solat itu adalah fardhu yang ditentukan waktunya atas orang-orang yang beriman.Surah an-Nisa’, ayat 103.

Perintah ini adalah perintah yang diambil ‘by hand’ oleh Nabi Muhammad daripada Allah sewaktu dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj.

Beban amalan ini terkena kepada semua Muslim tidak terkecuali oleh sesiapa pun. Hanya yang punya iman yang rosak melakukannya dalam keadaan yang terpaksa tanpa redha. Buat tanpa rela.

“Sesungguhnya orang-orang munafik itu menipu Allah, dan Allah akan membalas tipuan mereka. Dan apabila mereka berdiri untuk solat, mereka berdiri dengan malas.

Mereka bermaksud riya’ (dengan solat) di hadapan manusia. Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali.”Surah an-Nisa’ ayat 142

Kitakah begitu? Astaghfirullah. Mohon Allah menjauhinya. Dalam keadaan jiwa yang terganggu, hati yang jauh dari mengingati Allah. Ia akan menjauhkan lagi kita dari solat.

“Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.”

“Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah”

Screen Shot 2015-11-18 at 9.18.01 PM

“Dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir”

Dorongan nafsu mendorong manusia bertindak demikian. Kecuali…

Screen Shot 2015-11-18 at 9.18.08 PM

“Kecuali orang-orang yang mengerjakan solat”

Apabila menunaikan solat, kita berlapang dada, hati tenang, bersifat ihsan dan belas ihsan. Tetapi bukan hanya solat ketika susah, solat ketika dizalimi, solat ketika datang musibah. Kata orang:

If you only pray when you’re in trouble, so you’re in trouble.

“Yang mereka itu tetap mengerjakan solatnya”Surah al-Ma’arij, ayat 19-23

Kita berdoa supaya Allah menjadikan kita sebagai orang yang sentiasa menunaikan solat. Sebagai mana doa Nabi Allah Ibrahim alaihissalam.

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”Surah Ibrahim, ayat 40

(Sumber: Tazkirah.net, oleh Naqib Mohamed)

Komen


Berita Berkaitan