Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Tiada pembelian panik

Hanya beberapa pengunjung berbaris membayar di kaunter pembayaran.
Hanya beberapa pengunjung berbaris membayar di kaunter pembayaran.

KOTA KINABALU – Tiada pembelian panik berlaku di kompleks membeli-belah, di sini hari ini. Lawatan ke beberapa pasar raya telah menunjukkan bilangan pembeli adalah normal.

Nurlina Abdullah, 53, yang merupakan salah satu pembeli di pasar raya Giant hari ini, berkata beliau hanya akan membeli jumlah beberapa keperluan harian untuk keluarganya dan bukannya menyimpan lama barangan yang dibeli.

“Saya tidak akan membeli terlalu banyak barang-barang ini kerana saya tidak pendapatan tinggi.Saya belum menerima gaji saya dan saya tidak mempunyai terlalu banyak wang untuk membeli banyak “katanya, ketika ditemui sayangsabah, di sini hari ini

Seorang pemilik perniagaan selendang, Azizah Safian, 49, yang kebetulan membeli barangan di pasar raya  yang sama berkata belian panik tidak sepatutnya berlaku dan rakyat perlu bertenang kerana Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tetap dilaksanakan juga.

“Tidak ada sebab untuk berasa amat menakutkan dengan keadaan ini kerana GST akan dilaksanakan  dan  orang ramai  perlu belajar untuk hidup dengan itu. Mungkin, kerajaan perlu cuba untuk melakukan percubaan pada pelaksanaan GST selama sebulan atau dua yang akan memberikan rakyat lebih banyak masa untuk mendapatkan bersedia, “katanya.

Sementara itu, Saiful Anuar, 27, berkata dia tidak mempunyai persediaan untuk GST kerana pengetahuan yang terhad mengenai pelaksanaan GST. – Oleh Dewiana Tinggolongon / Sayangsabah

Komen


Berita Berkaitan