Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Terlepas hukuman bunuh

James Holmes sits in court for an advisement hearing at the Arapahoe County Justice Center in Centennial in this file photo

Colorado: Lelaki yang mengakibatkan kematian 12 orang selepas melepaskan tembakan ketika tayangan perdana filem Batman, ‘The Dark Knight Rises’ di Aurora, Colorado pada 2012 dipenjara sepanjang hayat selepas juri memutuskan dia tidak patut dihukum mati.

Panel juri terdiri daripada sembilan wanita dan tiga lelaki itu berkata, mereka gagal mendapat keputusan sebulat suara bagi setiap tuduhan bunuh dihadapi James Holmes disebabkan penyakit mental dihidapinya.

Keputusan itu mengejutkan berikutan juri sama sebelum ini menolak pembelaan tidak siuman yang cuba diketengahkan peguam belanya selepas menganggap Holmes mampu membezakan benar dengan salah ketika kejadian yang turut mengakibatkan 70 orang cedera.

Juri sebelum ini nampak cenderung ke arah hukuman mati selepas menganggap kekejaman perbuatannya mengatasi penyakit mental dihidap.

Keputusan itu disambut dengan air mata keluarga mangsa dan polis yang tidak berpuas hati malah ramai terpaksa keluar kerana tidak mampu menahan perasaan, dengan tangisan mereka didengar dari luar kamar prosiding.

Ibu Holmes, Arlene – yang sebelum ini merayu juri tidak membunuh anaknya – juga dilihat menangis kesyukuran.

Holmes tidak menunjukkan sebarang reaksi disebabkan ubat antipsikotik dimakannya.

Seorang anggota juri yang ditemui di luar mahkamah berkata, seorang daripada mereka enggan memberikan hukuman mati manakala dua lagi tidak dapat memberi keputusan secara muktamad disebabkan isu sakit mental Holmes.

“Kami amat bersimpati dan bersedih dengan keluarga mangsa. Saya minta maaf,” katanya yang enggan dikenali.

Holmes menyelinap masuk ke panggung wayang itu pada 20 Julai 2012 sebelum berdiri di depan lebih 400 penonton dan melepaskan tembakan menggunakan senapang serta pistol.- AP/HMetro

Komen


Berita Berkaitan