Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Tanam Cara Hidup Sihat Dalam Kalangan Kanak-kanak – Rosmah Mansor

rosmah

KUALA LUMPUR — Persatuan sukan, institusi pendidikan dan pertubuhan masyarakat di bandar dan luar bandar digalakkan untuk menanam budaya gaya hidup aktif terutamanya dalam kalangan kanak-kanak sehingga peringkat universiti, kata Datin Seri Rosmah Mansor hari ini.

Isteri perdana menteri itu berkata, bahkan penglibatan dalam sekurang-kurangnya satu aktiviti sukan adalah wajib untuk pelajar di sekolah.

“Ia juga adalah satu kaedah berkesan kos untuk meningkatkan kesejahteraan dan ke arah kehidupan yang sihat.

Sebuah negara yang sihat adalah asas yang diperlukan untuk kemajuan semua pembangunan.

Standard kesihatan yang tinggi menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi dan kemakmuran negara yang lebih hebat, katanya dalam ucap utama di Jamuan Malam Gala Kongres Dunia dalam Perubatan Sukan dan Latihan 1Malaysia di sini.

Rosmah seterusnya berkata kongres sedemikian bakal menjadi suatu perjalanan berterusan bagi meningkatkan kesedaran gaya hidup sihat dan menghargai kualiti hidup lebih baik, yang seterusnya membawa banyak manfaat kepada negara.

Kongres anjuran Persatuan Perubatan Sukan dan Latihan Malaysia (SSEMM), bermula dari 27 Ogos lepas akan berakhir esok.

Rosmah adalah penaung kepada SSEMM.

Delegasi dari lebih 25 negara termasuk pakar kesihatan, doktor, atlet, ahli akademik, peserta industri kesihatan dan kesejahteraan menyertai kongres itu.

Kongres Dunia di dalam Perubatan Sukan dan Latihan adalah forum penting untuk pertukaran pengetahuan dan pengalaman selain berkongsi amalan terbaik dalam kalangan profesional perubatan sukan dan latihan.

Komen


Berita Berkaitan