Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,519

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Tak kesal potong tangan sendiri

10:37am 22/01/2016 Pak Roshan 392 views Global
BUDAK lelaki berkenaan (kanan) berkata, tindakannya itu untuk mempertahankan Islam.

BUDAK lelaki berkenaan (kanan) berkata, tindakannya itu untuk mempertahankan Islam.

Islamabad: Seorang remaja lelaki berusia 15 tahun yang memotong tangannya kerana menyangka dirinya kufur berkata, dia tidak menyesali perbuatannya itu.

Remaja itu memotong tangannya selepas imam yang memberi syarahan di sebuah masjid di wilayah Punjab menyuruh sesiapa yang tidak sayangkan Nabi Muhammad (SAW) supaya mengangkat tangan.

Remaja terbabit mengangkat tangan kerana tersilap faham soalan diajukan menyebabkannya dituduh kufur dan digesa bertaubat.

Kerana takut, remaja itu pulang dan memotong tangannya sendiri menggunakan sabit.

“Imam itu berkata, sesiapa yang tidak percayakan ajaran Rasulullah supaya mengangkat tangan. Saya tersilap mendengar soalan itu sebenarnya.

“Apabila dituduh kufur, saya pulang ke rumah, memotong tangan sendiri dan membawanya kepada imam itu di atas dulang.

“Namun saya tidak menyesal perbuatan itu kerana ia demi mempertahan Islam. Tidak sepatutnya saya rasa sakit atau sedih memotong tangan yang diangkat untuk menentang Rasulullah,” katanya kepada BBC.

Imam terbabit ditahan polis Pakistan atas tuduhan menghasut kebencian yang secara tidak langsung turut membahayakan nyawa mangsa yang dituduh kufur.

Kekufuran isu amat sensitif di Pakistan dengan orang ramai sering membunuh sesiapa dianggap menghina Islam. – Agensi/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan