Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

SKUAD BADMINTON ADALAH TERBAIK

skuad badminton

SKUAD badminton negara, tanpa kehadiran pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei, wajar muncul skuad terbaik kontinjen negara pada Sukan Komanwel, kata Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN)  Datuk Seri Zolkples Embong.

“Skuad badminton negara wajar diberi pujian kerana mereka  berjaya mencapai sasaran tiga pingat emas di Glasgow. Perjuangan untuk mendapatkan pingat emas yang sukar.

“Pasukan beregu wanita terpaksa bersaing dengan beregu  India yang lebih konsisten dalam persaingan di sini. Bermula dengan saingan berpasukan campuran, mereka mungkin  tidak berpeluang mara ke perlawanan akhir jika tewas  kepada Singapura dalam separuh akhir,” katanya kepada  pemberita Malaysia di sini, pada Ahad.

Namun, beliau kecewa dengan prestasi pemain-pemain senior  yang gagal menunjukkan prestasi terbaik di sini.

“Ketiadaan Chong Wei memang dirasai dan banyak pengaruh di  sini. Saya amat kecewa dengan prestasi beberapa pemain  senior. Saya ada menghantar SMS kepada Tengku (Tan Sri) Mahaleel (Tengku Ariff – presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM)) untuk  mengatasi masalah ini dengan segera sebelum ke Incheon, Korea Selatan (Sukan Asia pada September ini).

“Saya akan duduk sekali dalam mesyuarat JKK badminton dan akan tengok apakah perancangan BAM selepas ini. Saya pun nak melihat aspek kejurulatihan secara menyeluruh,” katanya.

Selain acara badminton, Zolkples melihat acara sukan terjun dan angkat berat berjaya mencapai sasaran masing-masing.

Selepas 11 hari bersaing pada edisi ke-20 Sukan Komanwel,  Malaysia berada pada kedudukan ke-12 dengan meraih enam pingat emas, tujuh perak dan enam gangsa.

Bagaimanapun, pencapaian kali ini tidak berjaya mencapai sasaran tujuh pingat emas oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan dipersetujui oleh Menteri Belia dan Sukan.

“Dalam sesetengah acara yang dipertandingkan di sini, standard pertandingan adalah begitu tinggi dan beberapa  faktor tertentu seperti yang saya pernah katakan sebelum  ini,” katanya.

Beliau juga melahirkan rasa terkilan dengan beberapa acara  sukan yang gagal menyerlah di Sukan Komanwel Glasgow seperti boling padang dan menembak.

“Kita mempunyai peluang untuk meraih pingat emas dalam  kedua-dua jenis sukan ini. Kita menyediakan peruntukan  yang besar untuk persediaan mereka.

“Sepatutnya mereka mampu menghasilkan pingat emas,  khususnya daripada kalangan atlet-atlet senior yang  berpengalaman bersaing dalam banyak temasya sukan besar,”  katanya.

Zolkples turut mahu melihat pada temasya yang sama empat  tahun lagi, perlu memberi peluang kepada jenis-jenis sukan yang mampu menghasilkan pingat. – Bernama

Komen


Berita Berkaitan