Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,502

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Singapura Nafi Kentut Kambing Punca Pesawat Mendarat Cemas

11:06am 05/11/2015 Pak Roshan 813 views Global

Singapore Airlines First-Class Facilities

SINGAPURA – Singapore Airlines (SIA) mengesahkan sebuah pesawat kargo miliknya terpaksa mendarat cemas di Bali, Indonesia ketika dalam perjalanan dari Adelaide, Australia menuju ke Kuala Lumpur, Malaysia baru-baru ini.

Bagaimanapun jurucakap SIA dalam satu kenyataan pada Rabu menyatakan, tiada bukti yang menunjukkan gas berlebihan daripada perut haiwan adalah punca penerbangan SQ7108 dilencongkan pada 26 Oktober lalu itu.

Menurut kenyataan syarikat penerbangan kebangsaan Singapura itu, pesawat yang membawa kambing ketika waktu itu ditukar arah ke Bali setelah siren amaran dikeluarkan dari sistem pengesanan kebakaran dalam pesawat.

Pesawat jenis Cargo Boeing 747 itu berjaya mendarat di Bali pada pukul 5.11 pagi waktu tempatan (sama waktu dengan Malaysia), dan setelah diperiksa teliti, tiada tanda-tanda kebakaran atau asap ditemui di ruang kargo.

Pesawat tersebut kemudian disahkan layak beroperasi, dan berlepas semula pada 8.20 malam waktu tempatan. Ia selamat menghantar kambing-kambing berkenaan tiba di KLIA, Sepang pada pukul 11.16 malam waktu Malaysia.

Insiden itu pertama kali dilaporkan menerusi laman web Aviation Herald pada 27 Oktober lalu yang kemudian dipetik pula oleh pelbagai media antarabangsa lain termasuk akhbar sensasi terkenal Daily Mail di Britain.

Aviation Herald menyatakan amaran asap itu dikeluarkan kononnya akibat ‘gas ekzos dan najis kambing’ atau dalam bahasa mudah ialah bau kentut daripada haiwan ternakan berkenaan yang mungkin terlalu kuat dilepaskan.

Jurucakap SIA dipetik stesen tempatan Channel NewsAsia memberitahu akhbar petang percuma Singapura TODAY: “Ia cuma tanggapan pihak media yang belum dapat disahkan oleh pihak kami.” – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

 

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan