Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Serang hendap sebelum sahur

seranghendap

Semporna: Lapan suspek bersenjata yang menyerang hendap dua anggota Pasukan Polis Marin (PPM) di Mabul Water Bungalow Resort, Pulau Mabul, malam kelmarin, disyaki kumpulan sama yang gagal dalam cubaan menculik penternak ikan pada 7 Julai lalu.

Siasatan awal Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) percaya serangan hendap itu ada kaitan cubaan mendalangi penculikan di resort terbabit sambil membalas dendam.

Komander ESSCOM, Datuk Abdul Rashid Harun, tidak menolak kemungkinan kumpulan terbabit cuba melakukan penculikan di Pulau Mabul, tetapi bertembung anggota PPM yang berada di situ.

“Tindakan mereka juga dipercayai ada kaitan dengan tindak balas terhadap pasukan keselamatan yang meningkatkan operasi penguatkuasaan di kawasan terbabit.

“Jika ini puncanya, ia adalah pengorbanan anggota pasukan keselamatan dalam mencegah kejadian penculikan.

Kejadian ini juga menunjukkan kami berdepan musuh yang datang pada bila-bila masa dan memerlukan setiap anggota pasukan siap siaga sepanjang masa” katanya di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 11.10 malam kelmarin, Koperal Ab Rajah Jamuan dan Konstabel Zakiah Aliep, anggota Bot Ronda RH40 PPM, singgah di jeti Mabul Water Bungalow Resort di Pulau Mabul, untuk berlindung berikutan laut bergelora.

Komen


Berita Berkaitan