Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Sembunyi cuti sakit

SEORANG anggota penyelamat dibawa naik dengan helikopter bersama-sama apa yang dipercayai mayat mangsa nahas pesawat Germanwings dari tempat kapal terbang itu terhempas.
SEORANG anggota penyelamat dibawa naik dengan helikopter bersama-sama apa yang dipercayai mayat mangsa nahas pesawat Germanwings dari tempat kapal terbang itu terhempas.

Montabaur (Jerman): Pembantu juruterbang yang didakwa sengaja menghempaskan pesawat Germanwings di Alps Perancis hingga menyebabkan semua 150 penumpang di dalam pesawat itu mati Selasa lalu, merahsiakan dia diberi cuti sakit pada hari berkenaan.

Penyiasat Jerman semalam berkata, serbuan yang dilakukan terhadap kediaman Andreas Lubitz menemui dokumen perubatan yang menunjukkan dia memang sakit dan menjalani rawatan perubatan.

Turut ditemui ialah beberapa resit cuti sakit, termasuk untuk hari kemalangan itu.

Penemuan itu menyokong laporan bahawa Lubitz memang menghadapi tekanan perasaan yang teruk, tetapi menyembunyikannya daripada majikan dan rakannya, kata penyiasat di Duesseldorf, bandar di barat Jerman.

Menurut mereka, siasatan terhadap rekod perubatan akan mengambil masa beberapa hari dan hasil siasatan itu akan diumumkan kepada orang ramai sebaik bukti kukuh diperoleh.

Bagaimanapun, pihak berkuasa tidak menemui sebarang nota atau pengakuan bunuh diri. Mereka juga tidak menemui sebarang tanda menunjukkan tindakan Lubitz itu berpunca daripada politik atau agama.

Laporan sebelum ini menyatakan Lubitz pernah menangguhkan latihannya enam tahun lalu kerana tertekan.

Dia juga dilapor menjalani rawatan psikiatrik selama lebih setahun.

Akhbar Jerman, Bild, melaporkan demikian sehari selepas penyiasat Perancis berkata, mereka percaya Andreas Lubitz, 27, pembantu juruterbang pesawat milik Germanwings, syarikat penerbangan tambang murah milik Lufthansa mengunci kaptennya di luar kokpit dan menjunamkan kapal terbang Airbus A320 itu.

Dalam sidang akhbar kelmarin, Ketua Eksekutif Lufthansa Carsten Spohr mengaku Lubitz berhenti seketika daripada latihannya pada 2009, tetapi tidak menjelaskan sebabnya,

“Dia lulus semua ujian dan penerbangan dengan baik. Kemahirannya menerbangkan pesawat sungguh menakjubkan. Tidak ada apa yang menunjukkan dia menjadi ancaman,” kata Spohr.

Bagaimanapun, Bild yang memetik dokumen daripada Pusat Perubatan Penerbangan Lufthansa melaporkan, Lubitz mengadakan tekanan teruk ketika dia digantung daripada menjalani latihan.

Lufthansa dan pendakwa raya Jerman enggan mengulas laporan itu yang jika sahih sudah pasti menimbulkan persoalan mengenai prosedur menyaring juruterbangnya.

Polis menyerbu kediaman keluarga Lubitz di Duesseldorf dalam usaha mencari bukti.

“Kami mengambil beberapa barangan dan memeriksanya serta-merta,” kata juruckap Dusseldorf.-Agensi

Komen


Berita Berkaitan