Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Sekolah Perlu Lipat Ganda Usaha Capai Status SKK – Yap

Mary-Yap

TAWAU – Semua sekolah khususnya di luar bandar perlu melipatgandakan usaha untuk meningkatkan pencapaian sekolah dari semasa ke semasa, sekiranya ingin mencapai status Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK), kata Timbalan Menteri Pendidikan Mary Yap Kain Ching.

Beliau berkata, pelbagai inisiatif boleh dilakukan oleh pengetua, guru besar dan guru-guru untuk mempertingkatkan pencapaian sekolah masing-masing, termasuk sentiasa menitikberatkan tentang situasi dan perkembangan amalan kebersihan, kesihatan dan keselamatan (3K).

“Aspek 3K itu sangat penting kerana ia dapat memastikan murid dapat belajar dalam suasana yang lebih kondusif dan selesa. Suasana yang kondusif itu dapat merangsang pengajaran dan pembelajaran, sekali gus dapat meningkatkan pencapaian pelajar dan sekolah,” katanya ketika melawat tapak dewan terbuka Sekolah Kebangsaan (SK) Andrassy, di sini Sabtu.

Ditanya mengenai pembinaan dewan terbuka SK Andrassy itu, Yap berkata pihaknya telah menerima surat permohonan dan sedang dalam perbincangan dengan Majlis Perbandaran Tawau (MPT) mengenai peruntukan pembinaan dewan berkenaan.

“Saya berharap dewan itu dapat dibina secepat mungkin untuk manfaat 25 guru dan 183 pelajar di sekolah ini,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata pihaknya akan sentiasa turun padang melawat semua sekolah, terutamanya sekolah yang memerlukan bantuan.

“Kami akan meninjau apa bantuan yang perlu disalurkan. Kementerian sentiasa mengambil berat mengenai perkara itu supaya setiap guru dan pelajar dapat memberi tumpuan sepenuh masa kepada kecemerlangan pendidikan,” katanya. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan