Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Samur Bakal Jana Pertumbuhan Industri Hiliran, Wujud Peluang Pekerjaan

Musa (tengah) bersama ahli kabinet dan rombongan yang lain ketika membuat lawatan di lokasi SAMUR.
Musa (tengah) bersama ahli kabinet dan rombongan yang lain ketika membuat lawatan di lokasi SAMUR pada bulan Mac lalu.

KOTA KINABALU : Projek Sabah Ammonia Urea Plant (Samur) dilihat tidak hanya menjana pertumbuhan industri hiliran tetapi juga mampu mewujudkan peluang pekerjaan baharu berasaskan kemahiran tinggi di Sabah.

Setiausaha Politik kepada Timbalan Ketua Menteri Datuk Raymond Tan, Chang Shui Kiong berkata projek Samur juga mampu menjadi pemangkin utama kepada pembangunan industri hiliran di Sabah berasaskan minyak dan gas.

Sehubungan itu, Chang memuji usaha kerajaan negeri di bawah kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman serta Tan, selaku Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah, yang bersungguh-sungguh dalam menjayakan pembangunan projek Samur, yang terletak di pesisir pantai Sipitang.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan negeri serta Kementerian Pembangunan Perindustrian berusaha gigih mempromosi dan membangunkan industri hiliran di Sabah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Chang berkata sumber asli adalah penting dalam memacu perkembangan industri hiliran di Sabah selain merupakan daya tarikan utama bagi menarik pelabur-pelabur domestik dan luar negara untuk terus melabur di negeri ini.

“Jumlah pelaburan diperoleh Sabah pada suku pertama tahun ini telah mencapai angka melebihi RM1.2 bilion, iaitu meletakkan Sabah di posisi teratas mendahului negeri Selangor, Pulau Pinang, Johor dan negeri lain,” katanya.

Chang berkata proses industrialisasi di Sabah juga berjaya mewujudkan pelbagai peluang pekerajaan baharu, menyumbang kepada peningkatan pendapatan, merangsang pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan taraf hidup masyarakat setempat.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan