Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

SALAHGUNA DATA PERIBADI, JANGAN PANDANG REMEH- SHABERY

pic-35
KOTA KINABALU: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata penguatkuasaan Akta Pelindungan Data Peribadi (APDP) 2010 pada November tahun lepas bertujuan memastikan semua pihak menghormati hak peribadi Individu dan semua pihak tidak harus memandang remeh kepada penyalahgunaan data peribadi seseorang untuk tujuan komersil kerana mereka bakal berhadapan tindakan undang-undang.

“Setiap orang yang tidak berpuas hati boleh bertindak mengikut akta ini…hal peribadi seseorang yang tidak boleh didedahkan,” katanya selepas merasmikan sambutan Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia (WTISD) 2014 di Lintasan Deasoka, di sini pada Sabtu.

Sehubungan itu, Ahmad Shabery berkata tindakan pelakon terkenal Hanez Suraya dan teman lelakinya menyaman Malaysia Airlines (MAS) mengikut akta itu menjadi kes ujian kepada pelaksanaan akta itu bagi mencegah penyalahgunaan data peribadi orang awam.

“Saya percaya ini kes yang menarik dan menjadi ‘test case’ (kes ujian) kepada APDP 2010 di mana setiap syarikat yang mempunyai dan memiliki data tidak boleh benarkan data itu bocor terutama melibatkan soal perkara yang tidak digemari orang lain,” katanya.

Ahmad Shabery mengulas tindakan Hanez Suraya atau nama penuhnya Hanez Suraya Abdul Aziz, 29, dan teman lelakinya, Romie Razin Adilha Abd Jais, 34, memfailkan saman terhadap MAS pada Khamis lepas kerana mendakwa petugas syarikat penerbangan itu menyebarkan keratan tiket penerbangan mereka ke Bangkok, Thailand di laman sosial pada bulan lepas adalah tidak beretika serta melanggar APDP 2010.

Ahmad Shabery berkata semua pihak perlu menghormati dan melindungi hak peribadi seseorang itu termasuk tidak boleh mendedahkan maklumat penghuni di sesebuah hotel serta nombor pengguna telefon mudah alih kepada pihak lain.

Turut hadir pada majlis semalam ialah Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Joachim Gunsalam, Pengarah Penyiaran Sabah Abdul Jalani Mahmud dan Pengarah Jabatan Penerangan Sabah Almain Ajirul.

Komen


Berita Berkaitan