Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Sabah Titik Berat Pembangunan Sukan Badminton

badminton

TAWAU : Kerajaan Sabah menitikberatkan pembangunan sukan badminton memandangkan ia merupakan antara sukan teras yang berupaya memartabatkan nama negeri dan negara di peringkat antarabangsa.

Sehubungan itu, Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan berkata pihaknya sentiasa peka terhadap penambahbaikan keperluan pusat latihan badminton termasuk penggunaan peralatan gimnasium di negeri itu.

“Namun kemudahan lengkap yang disediakan di akademi badminton tidak bererti sekiranya tiada pengguna atau Sabah tidak mampu melahirkan pelatih berwibawa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program pencarian bakat atlet dan klinik badminton, sekali gus menyerahkan sumbangan peralatan gimnasium di Dewan Akademi Badminton Tawau (TBA) di sini, hari Sabtu.

Dalam pada itu, Tawfiq berkata sumbangan peralatan gimnasium itu diharap dapat membantu TBA melahirkan atlet berwibawa, seterusnya menempah nama dalam arena sukan antarabangsa.

“Kita harap ia mampu membantu melahirkan atlet seperti Tan Wee Kiong pada masa akan datang,” katanya yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Apas.

Sementara itu, Tawfiq berkata pihaknya menerusi Majlis Sukan Negeri bersama beberapa agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) telah mengusahakan program pencarian bakat dengan menyasarkan golongan umur 12 hingga 15 tahun.

“Melalui pencarian itu, sekiranya atlet yang dikenal pasti berpotensi, dia bakal diserap sebagai pelatih di TBA.

“Saya berharap atlet terpilih berusaha gigih di bawah pimpinan jurulatih TBA untuk menempatkan diri dalam skuad pelapis pemain Sabah,” katanya.

Menurut Tawfiq, setakat ini terdapat lebih 100 pelajar sekolah rendah dan menengah berlatih di TBA.

–BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan