Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

“RM54.89 Juta Sumbangan Daripada Tabung Harapan Hanya Untuk Tujuan Bayar Hutang Kerajaan” – Menteri Kewangan

LIM Guan Eng ketika sidang media khas di Kementerian Kewangan. – Foto Ahmad Irham Mohd Noor

 

Sumbangan kepada “Tabung Harapan Malaysia” hanya akan digunakan semata-mata untuk menyelesaikan hutang kerajaan, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

“Kami tidak akan menggunakannya untuk tujuan lain. Ia tidak dibenarkan, “katanya. 
Sekiranya tidak mencukupi, kerajaan akan cari jalan mengatasinya, “sebagai contoh, jika kita mahu membayar ansuran sebanyak kira-kira RM200 juta, dan setakat ini (Jumaat) Tabung Harapan mempunyai RM50 juta. Jadi, kerajaan akan tampil dengan baki wang.”
 
Beliau juga tampil menjawab kritikan daripada PAS dengan berkata, “saya tidak tahu sama ada PAS mempunyai hak untuk bercakap tentang pengurusan ekonomi. 
 
“Dari segi pengurusan ekonomi, PAS tidak mempunyai rekod prestasi yang baik. Tambahan pula, Kelantan adalah antara negeri-negeri yang sentiasa mengalami defisit dan terpaksa mengambil pinjaman daripada kerajaan Persekutuan.”
 
“Jika mereka tidak meminjam dari kerajaan Persekutuan, mereka tidak akan dapat membayar gaji pekerja kerajaan negeri. Jadi, saya fikir PAS perlu memberikan perhatian penuh kepada negerinya terdahulu sebelum bercakap tentang kerajaan. Lihat diri sendiri di cermin dan tanya diri anda dengan jujur. “
 

“Adalah penting untuk memberitahu bahawa “Tabung Harapan Malaysia” dilancarkan atas inisiatif rakyat untuk memberi sokongan kepada kerajaan setelah mengetahui bahawa hutang negara telah mencapai RM1 trilion dan bukan sebaliknya.”
Kerajaan menubuhkan dana untuk memastikan terdapat platform yang sistematik dan telus untuk melindungi semua sumbangan dan sumbangan dan mereka diurus dengan baik dan teratur. Dana yang dilancarkan pada 30 Mei ini berjumlah RM54.89 juta, sehingga 9 Jun 2018.

Menteri Kewangan berkata kerajaan akan melantik sebuah firma audit luaran untuk memastikan ketelusan.
“Beberapa pihak telah mencadangkan agar kami mencari firma audit luaran yang akan menyediakan perkhidmatan secara percuma. Saya suka ini dan saya menyokong sepenuhnya (idea itu). Kita perlu mencari firma audit yang akan menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma.”
 

Rakyat Malaysia di luar negara juga menggesa kerajaan untuk membantu misi ini memudahkan sumbangan Tabung Harapan Malaysia. Dilaporkan bahawa seorang rakyat kelahiran Pulau Pinang, K. Gurunathan, yang dipilih sebagai Datuk Bandar Pekan Kapiti di Wellington, New Zealand, akan menyalurkan NZ $ 1,000 (kira-kira RM2,802) ke Tabung Harapan Malaysia.

“Sebagai seorang rakyat Malaysia, yang meninggalkan politik perkauman, diskriminasi dan rasuah untuk mencari masa depan di New Zealand, saya merayu kepada diaspora Malaysia di New Zealand dan di seluruh dunia untuk turut menyokong kempen itu.”

Terdapat antara 700,000 rakyat Malaysia yang menetap di seluruh dunia, dan 18,000 daripadanya tinggal di New Zealand, kata Gurunathan. – Bernama

Komen


Berita Berkaitan