Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,414

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Ramadan berdarah

10:21am 07/06/2016 Pak Roshan 16 views Global
SEKUMPULAN penduduk membantu seorang lelaki yang cedera dalam serangan udara di Idlib, bandar di barat laut Syria yang dikuasai kumpulan penentang.

SEKUMPULAN penduduk membantu seorang lelaki yang cedera dalam serangan udara di Idlib, bandar di barat laut Syria yang dikuasai kumpulan penentang.

Beirut: Seramai 17 orang awam termasuk lapan kanak-kanak terbunuh dalam serangan udara di sebuah pasar di timur Syria semalam, hari pertama Ramadan.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) berkata, serangan di Al-Shaara – bandar dikuasai Daish di wilayah Deir Ezzor disyaki dilancarkan pesawat pejuang tentera kerajaan atau Russia.

Jumlah kematian dijangka meningkat memandangkan sebahagian mangsa cedera parah, kata pengarah SOHR Rami Abdel Rahman.

Katanya, penduduk kampung berhampiran lazimnya datang ke pasar Al-Shaara untuk membeli barangan keperluan.

Serangan udara turut membedil kawasan ditawan IS dan di luar bandar Deir Ezzor sejak awal pagi semalam, katanya.

Daish menguasai lebih 60 peratus bandar Deir Ezzor, ibu negeri wilayah berkenaan yang dikuasainya sejak 2013.

SOHR bergantung kepada rangkaian sumber di dalam Syria untuk mengumpulkan maklumat berhubung konflik sejak lima tahun lalu itu yang dipercayai sudah menyebabkan lebih 280,000 orang terbunuh dan jutaan lagi penduduk hilang tempat tinggal.

Badan pemerhati itu mengenal pasti sama ada serangan dilancarkan pesawat pejuang Syria, Russia atau pakatan tentera diketuai Amerika Syarikat berdasarkan tempat ia dilakukan, corak penerbangan serta jenis kapal terbang dan peluru digunakan.

SOHR turut melaporkan serangan udara kerajaan membunuh sekurang-kurangnya 15 orang awam di Boleel di pinggir bandar Deir Ezzor, Jumaat lalu.- AFP/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan