Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Polis Tahan 10 Pati Dalam Ops Bersepadu

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

KOTA KINABALU – Polis menahan 10 pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam Operasi Bersepadu yang dilakukan di tiga lokasi sekitar daerah ini, awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu ACP M. Chandra berkata 10 PATI yang ditahan itu terdiri dari 32 warga Filipina yang diperiksa dalam operasi bermula 3 pagi di rumah setinggan dan rumah kongsi sekitar Likas dan Inanam.

“Empat individu lelaki yang ditahan turut didapati positif dadah dan kes mereka disiasat di bawah Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Chandra berkata operasi bersepadu berakhir 8.30 pagi tadi itu disertai empat pegawai dan 142 anggota daripada Pasukan Gerakan Am, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Pertahanan Awam, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Jabatan Imigresen, Ikatan Relawan Rakyat (RELA) dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

Beliau berkata usaha membanteras PATI di kawasan setinggan akan diteruskan dari semasa ke semasa menerusi Operasi Nyah Sabah, diikuti Operasi Perobohan yang akan dilaksanakan DBKK.

Bagaimanapun, DBKK akan mengenal pasti terlebih dahulu pemilik tanah persendirian di kawasan berkenaan sebelum operasi itu dilaksanakan, katanya. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan