Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,415

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Polis Halang Warga Korea Utara Tinggalkan Malaysia

7:33pm 07/03/2017 Pak Roshan 2962 views Isu Semasa,Mutakhir

KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini bersedia dengan pihak berkuasa lain untuk melaksanakan arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya menghalang semua warga Korea Utara daripada meninggalkan negara ini.

“Ya, kita akan melaksakan arahan PM (Najib) itu,” kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika dihubungi Bernama melalui WhatsApp di sini.

Menurutnya selain di Semenanjung Malaysia terdapat rakyat Korea Utara juga dilaporkan bekerja di Sarawak.

Perdana Menteri mengeluarkan arahan itu dari Jakarta sebagai tindak balas terhadap arahan Kementerian Luar Korea Utara yang menyekat rakyat Malaysia di negara itu daripada meninggalkan Korea Utara.

Semalam Duta Besar Korea Utara, Kang Chol, yang diisytiharkan sebagai ‘Persona Non Grata’ oleh kerajaan Malaysia, meninggalkan Malaysia setelah diarahkan berbuat demikian oleh Kementerian Luar dalam tempoh 48 jam berkuat kuasa Sabtu lepas.

Kang Chol dilaporkan membuat tuduhan melulu dan tidak berasas terhadap Kuala Lumpur berhubung siasatan kes pembunuhan warga Korea Utara Kim Chol, yang dilaporkan secara meluas sebagai Kim Jong-nam, pada 13 Februari.

Sebelum ini, kerajaan Malaysia mengumumkan warga Korea Utara dikehendaki memohon visa untuk memasuki negara ini berkuat kuasa 6 Mac.

Jong-nam dilaporkan dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 13 Februari lalu sebelum sempat berlepas ke Macau, China. – BERNAMA

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan