Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pesawat Jetstar Terpaksa Berpatah Balik Ke Melbourne

jet

MELBOURNE – Keadaan seorang penumpang yang tidak dikawal memaksa sebuah pesawat Jetstar berpatah balik ke Melbourne pada Ahad selepas membuat penerbangan selama sejam.

Akhbar Sydney Morning Herald melaporkan pesawat JQ968 itu dalam penerbangannya ke Perth, terpaksa berpatah balik selepas ia melalui Adelaine dan kembali ke Melbourne pada kira-kira pukul 1.40 pagi waktu tempatan.

Penumpang tersebut di bawah pengaruh alkohol dan ditangkap kerana merokok sebanyak dua kali, kata seorang kru kabin kepada beberapa penumpang lain.

“Kita membawa pesawat yang mengandungi bahan api, di mana 10 kali lebih mudah terbakar berbanding bahan api untuk kereta, jadi ianya atas sebab keselamatan (keputusan untuk pesawat berpatah balik),” katanya.

Akhbar itu memetik seorang saksi sebagai berkata, lelaki itu kelihatan mabuk sebelum dia menaiki penerbangan tersebut.

Sewaktu ketibaan di Melborune, lelaki itu dibawa keluar dari pesawat itu oleh Polis Persekutuan Australia.

Syarikat penerbangan itu berkata, penumpang yang tidak terkawal itu telah disenaraikan dalam “senarai tidak boleh menaiki perbangan” yang melarangnya untuk terbang menggunakan pesawat milik syarikat penerbangan Qantas Group, termasuk Jetstar sehingga notis selanjutnya diumumkan.

“Malangnya, ia berlaku dalam tempoh sejam penerbangan apabila penumpang tersebut membuat gangguan,” kata seorang jurucakap dipetik sebagai berkata.

“Kami menyesali di atas tindakan penumpang tersebut yang mengganggu rancangan penerbangan para penumpang lain,” tambahnya. – The Straits Times/ANN

Komen


Berita Berkaitan