Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pertanian di Kundasang sebahagian besarnya semakin dikuasai oleh pekerja asing-Masidi

Masidi ketika berucap pada majlis tersebut.-Gambar Oleh Jimmy Tan
Masidi ketika berucap pada majlis tersebut.-Gambar Oleh Jimmy Tan

KOTA KINABALU: Jangan amalkan sikap suka memilih pekerjaan kerana ia menyebabkan kita akan lebih bergantung kepada tenaga kerja asing, sebagai contohnya  sektor pertanian di Kundasang sebahagian besarnya  semakin dikuasai oleh pekerja asing.

Demikian ungkapan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Seri Panglima Masidi Manjun ketika sidang media sempena perasmian pelancaran stesen radio Kupi-kupi fm di Souled Out Restaurant, Imago pagi tadi.

“Jika kita terlalu bergantung terhadap pekerja asing, bersediakah kita mengambil alih kerja  mereka jika pekerja asing ini berhenti secara mendadak dan kembali ke tempat asal mereka memandangkan 80% pekerja dalam sektor pertanian dan 70% pekerja dalam sektor pembinaan adalah pekerja asing,”katanya.

Berucap pada majlis tersebut beliau berharap agar kupi-kupi fm akan menjadi wadah sebagai penyampai dan memperlihatkan kepada masyarakat di malaysia bahawa Sabah merupakan negeri yang tinggi toleransinya dan yang terbaik di negara ini.

“Budaya di Sabah tidak mengamalkan apa agama dan apa bangsa tetapi kita semua adalah satu walaupun kaya dengan perbezaan dan itulah uniknya masyarakat di sini yang harus disebarkan agar masyarakat di luar sana juga turut mengamalkan budaya seperti ini,”katanya.

Beliau juga berharap agar stesen radio ini akan menjadi platfrom untuk memberikan inspirasi kepada golongan muda dengan pendedahan kepada maklumat-maklumat berguna.-Oleh Leolerry Lajius/Sayang Sabah.

 

Komen


Berita Berkaitan