Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Perbicaraan Kes Pencerobohan Lahad Datu Ditangguh Sehingga 17 Mei

tanduo

KOTA KINABALU : Perbicaraan kes pencerobohan di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada Februari 2013 ditangguhkan sehingga 17 Mei.

Perbicaraan itu yang ditangguhkan semalam, sepatutnya diadakan hari ini.

Peguam Majnah Abdillah, seorang daripada peguam yang mewakili 13 tertuduh warganegara Filipina yang diperintah membela diri, berkata pihak pembelaan mempunyai dua lagi saksi, tetapi mereka hanya dapat memberi keterangan pada 16 Mei.

Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Tinggi Stephen Chung, yang mendengar kes itu, menetapkan 17 Mei untuk menyambung perbicaraan itu.

Warga Filipina itu dan seorang lelaki rakyat tempatan membela diri di Jabatan Penjara Sabah di sini terhadap pelbagai pertuduhan yang didakwa dilakukan mereka antara 12 Feb dan 10 April 2013.

Sebahagian daripada mereka menghadapi satu hingga pelbagai tuduhan menjadi anggota sebuah kumpulan pengganas dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Sebahagian yang lain pula dituduh secara sukarela melindungi individu yang mereka tahu menjadi anggota sebuah kumpulan pengganas atau mendapatkan dan memberi sokongan kepada sebuah kumpulan pengganas.

Sementara itu, Majnah memberitahu Bernama urusan penghantaran sedang dilakukan untuk menghantar pulang mayat seorang daripada tertuduh ke Filipina minggu depan.

Habil Suhaili, 68, yang sering sakit berikutan penyakit asma sepanjang perbicaraan itu sejak 6 Jan 2014, meninggal dunia pada 23 April di Hospital Queen Elizabeth di sini.

Dia didakwa menjadi anggota sebuah kumpulan pengganas bersama-sama anak lelakinya, Timhar, 39.

Timhar kelihatan tenang di mahkamah sejak kematian bapanya dan dilihat memegang dan membaca kitab kecil yang mengandungi surah Yasin, surah ke-36 dalam al-Quran.

–BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan