Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pengharaman Masuk Nurul Izzah, Tian Chua Ke Sabah Perlu Jadi Pengajaran – Tawfiq

tian-chua-nurul

TAWAU : Tindakan melarang dua Naib Presiden PKR iaitu Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua daripada memasuki Sabah bertujuan untuk memberi kesedaran kepada mana-mana individu atau pihak yang tidak menghormati sensitiviti rakyat di negeri ini.

Menteri Belia dan Sukan Sabah Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan berkata ia juga wajar dijadikan pengajaran kepada rakyat agar tidak mempunyai niat untuk bersekongkol dengan pihak yang menceroboh kedaulatan Sabah.

“Tindakan bertemu dengan puak pengganas yang mengaku sebagai ‘Kesultanan Sulu’ dan pernah menceroboh Sabah itu sama sekali tidak dapat dimaafkan oleh penduduk Sabah.

“Tindakan dua pemimpin PKR ini dilihat seperti tidak mementingkan kedaulatan negara,” katanya kepada pemberita selepas menutup Kursus 1Azam yang disertai 25 peserta dari Parlimen Tawau dan Kalabakan, di sini hari ini.

Semalam, persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah meluluskan usul khas yang melarang dua pemimpin pembangkang itu daripada memasuki Sabah berikutan pertemuan mereka dengan Jacel H. Kiram, anak perempuan kepada bekas ketua pengganas kumpulan bersenjata Sulu.

Usul yang dibentangkan Timbalan Ketua Menteri Datuk Raymond Tan Shu Kiah dan disokong Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman itu juga mahu pihak berkuasa menyiasat dua pemimpin itu dan dikenakan tindakan undang-undang sewajarnya.
— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan