Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Penduduk kebulur dapat bantuan

GAMBAR tersebar di Internet menunjukkan penduduk di Madaya merebus rumput dan daun untuk makan.
GAMBAR tersebar di Internet menunjukkan penduduk di Madaya merebus rumput dan daun untuk makan.

Beirut: Kerajaan Syria bersetuju membenarkan bantuan kemanusiaan masuk ke tiga kampung yang dilaporkan dikepung sehingga menyebabkan penduduknya mati kelaparan.

Kumpulan bantuan, Doktor Tanpa Sempadan (MSF) berkata, 23 pesakit meninggal dunia akibat kebuluran di sebuah pusat kesihatan di salah satu daripada tiga kampung berkenaan sejak 1 Disember lalu, termasuk enam bayi bawah setahun dan lima warga emas berusia lebih 60 tahun.

Penyelaras Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Yacoub El Hillo berkata, bantuan akan mula memasuki kampung terbabit dalam beberapa hari lagi.

Dua lokasi itu perkampung Syiah, Foua dan Kfarya di utara Syria yang dikepung militan antikerajaan selama lebih setahun. Manakala kampung ketiga, Madaya yang terletak berhampiran sempadan Lubnan, dikepung tentera kerajaan sejak awal Julai lalu.

“PBB menyambut baik kelulusan daripada kerajaan Syria untuk memasuki Madaya, Foua serta Kfarya dan sedang bersedia menghantar bantuan kemanusiaan dalam beberapa hari lagi,” kata Yacoub. – AP/HMetro

Komen


Berita Berkaitan