Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,517

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Pendaratan Ikan Di Labuan Berkurangan Akibat El-Nino

3:34pm 23/03/2016 Pak Roshan 47 views Mutakhir,Tempatan,WP. Labuan
gambar hiasan

gambar hiasan

LABUAN : Jumlah pendaratan ikan pada suku pertama tahun ini di Labuan turun sebanyak 10.87 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas, berpunca sebahagiannya daripada fenomena El Nino sekarang.

Bagaimanapun, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Labuan memberi jaminan bekalan ikan yang mencukupi meskipun cuaca kering sekarang yang meningkatkan suhu air laut sebanyak satu hingga dua darjah celsius.

Pengarah LKIM Labuan, Dzulkifli Mad Ali berkata jumlah tangkapan yang didaratkan di jeti perikanan Labuan dari Januari 2016 hingga hari ini berjumlah 1.49 juta tan metrik berbanding 1.623 juta tan metrik pada suku pertama 2015.

“Nilai tangkapan merosot sebanyak 3.48 peratus kepada RM3.14 juta setakat ini bagi tahun ini daripada RM3.26 juta (Jan-Mac 2015),” katanya kepada Bernama.

Dzulkifli berkata dengan cuaca kering sekarang pada suhu maksimum 33.7C di perairan Labuan dan 34.2C di Kota Kinabalu, nelayan keluar ke laut pada waktu malam dan sebelum subuh.

“Ia adalah fenomena cuaca yang di luar kawalan kita. Kita harap cuaca sekarang tidak akan memberi kesan kepada hasil tangkapan laut dan menjejaskan kestabilan harga makanan laut,” katanya.

Beliau berkata nelayan sekarang terpaksa menggunakan takungan air untuk mengekalkan kesegaran atau kualiti tangkapan.

Pengeluaran ikan Sabah juga susut 17.14 peratus dan nilai tangkapannya berkurangan kepada 15.02 peratus yang dicatatkan bagi tempoh yang sama.

Pengerusi Persatuan Nelayan Labuan, Sulaiman Mat Said, berkata bekalan tangkapan dan harga kekal stabil pada masa ini.

— BERNAMA

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan