Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pemandu teksi India ditahan rogol pelancong Jepun

NEW DELHI: Seorang pemandu teksi yang dituduh merogol dan mengugut wanita Jepun berhampiran destinasi pelancongan terkenal India, sudah ditahan, kata polis semalam.

Pelancong berusia 30 tahun itu berkata, dia menahan teksi Rabu lalu di Manali, sebuah bandar pelancongan di kaki pergunungan Himalaya terkenal dengan pelancong asing untuk melawat bandar bersebelahan.

Namun sebaliknya, pemandu terbabit membawanya ke lokasi terpencil di hutan dan bertindak merogolnya dalam teksi itu, kata polis.

“Wanita itu berkata, dia terpaksa merelakan dirinya dirogol selepas pemandu memberitahu jika dia menolak, lelaki itu akan memanggil rakan untuk merogolnya secara beramai-ramai,” kata Ketua Polis Serantau, Shalini Agnihotri kepada AFP.

Wanita itu memfailkan aduan dengan polis selepas diturunkan di bandar berhampiran, kata Agnihotri, menambah ujian perubatan mengesahkan mangsa dirogol.

Pemandu itu, seorang penduduk Manali ditahan polis kelmarin, berdasarkan keterangan diberi wanita itu, yang mengesahkan identiti pelaku.

Beberapa pelancong asing diserang secara seksual di Manali sejak beberapa tahun lalu. Seorang wanita Israel berusia 25 tahun dirawat di hospital pada 2016 selepas dirogol dua lelaki di bandar itu sementara pada 2013, seorang wanita Amerika Syarikat dirogol tiga lelaki selepas menerima pelawaan menaiki trak perogol. -AFP/BH Online

Komen


Berita Berkaitan