Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pekerja ladang bebas daripada tuduhan bunuh anak sendiri

tuduh bunuh anak

KUANTAN – Seorang pekerja ladang dibebaskan daripada tuduhan membunuh anak kandungnya di sebuah rumah di Felda Sungai Panching Selatan di sini, dua tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ab. Karim Ab. Rahman membuat keputusan itu selepas tertuduh Mohd. Aswadey Ismail, 31, disahkan tidak waras ketika melakukan jenayah berkenaan dan tidak mengetahui tindakan itu satu kesalahan.

Hakim Ab. Karim memerintahkan tertuduh dirujuk ke Hospital Permai, Johor Bahru untuk menerima rawatan dan dibebaskan sekiranya mendapat perkenan dan diberi pengampunan daripada Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.

Mohd. Aswadey didakwa membunuh anak kandungnya berusia 11 bulan di antara pukul 9.30 malam hingga 10.30 malam pada 16 November 2012 di rumah mereka yang bernombor 146, Felda Sungai Panching Selatan di sini.

Bagi kesalahan itu, Mohd. Aswadey didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Khalmizah Salleh manakala tertuduh diwakili peguam, Syed Azimal Syed Abu Bakar.

Komen


Berita Berkaitan