Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

PBS Matunggong bantah cadangan Zahid

KOTA MARUDU:Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian N4 Matunggong membantah sekerasnya cadangan pemimpin kedua negara untuk ‘meminjam’ kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ini pada Pilihanraya Umum akan datang.

Keputusan itu dibuat selepas Jawatankuasa PBS Bahagian N4 Matunggong mencapai kata sepakat yang turut disokong Pergerakan Pemuda dan Wanita dalam sebuah mesyuarat tergempar yang diadakan pada hari ini.

Menggambarkan cadangan tersebut sebagai “tidak sesuai dan tidak masuk akal”, tegas Ketua Bahagian PBS Matunggong, Sarapin Magana, sambil menyatakan bahawa pengumuman yang dilakukan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi itu jelas menunjukkan ketamakan parti tersebut.

“Beliau melakukan pengumuman tersebut di hadapan orang awam dan dua orang pemimpin tertinggi PBS – Presiden Tan Sri Joseph Pairin Kitingan dan Timbalan Presiden Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

“Ia adalah tindakan yang tidak sesuai yang dilakukan oleh beliau (Zahid) untuk membuat pengumuman sedemikian. Ia menunjukkan betapa tamak mereka. Bagaimanakah seseorang boleh membuat cadangan untuk mengambil kerusi parti politik yang lain tanpa membincangkan perkara itu? Jadi jawapan untuk permintaannya adalah TIDAK!” tegas Sarapin.

Dalam menyatakan kekecewaannya terhadap pengumuman itu, Sarapin menegaskan bahawa Zahid telah melampaui kawasan politiknya kerana perkara yang berkaitan dengan kuota kerusi dan peruntukan di Sabah berada di bawah pengerusi Tan Sri Musa Aman sebagai ketua BN negeri.

“Perjanjian telah dicapai bahawa semua kuota kerusi yang dimiliki setiap parti komponen dan peruntukan akan kekal status quo. Tiada gangguan lagi yang boleh menyebabkan ketidakstabilan BN,” kata Sarapin

Beliau berkata Matunggong merupakan kubu tradisional PBS dan akan kekal sebagai salah satu daripada 13 kerusi Dewan Undangan Negeri di Pilihan Raya Umum ke-14.

Dalam pilihan raya umum sebelumnya, Sarapin (calon BN) kehilangan kerusi Matunggong kepada Datuk Jelani Hamdan, yang bertanding di bawah tiket Parti Keadilan Rakyat.

Beliau berkata pemimpin parti yakin bahawa semua peruntukan kerusi kekal status quo kerana tidak ada kerusi tambahan yang dipertandingkan dalam pilihan raya akan datang.

“Ia adalah ingatan pahit. Dan apa yang membuatnya paling teruk ialah kekalahan tersebut disebabkan oleh sabotaj dari rakan sepejuangan kita sendiri dalam BN, UMNO, dengan ‘menanam’ bekas ahli parti untuk menentang kita.

“Dan untuk mereka datang dan meminta kerusi Matunggong itu hanya tidak masuk akal. Kami kehilangan tempat duduk kerana terdapat perbuatan sabotaj dalam gabungan itu,” kata Sarapin.

Beliau berkata jika permintaan itu diteruskan, PBS akan mempertimbangkan untuk menggunakan bendera sendiri dalam PRU14.

Terdahulu, Zahid telah membuat cadangan untuk ‘meminjam’ kerusi Matunggong kepasa UMNO pada pilihan raya akan datang dan menyatakan ia sebagai ‘formula’ untuk merampas semula kerusi yang hilang untuk BN./SayangSabah

Sarapin (tengah) bersama Jawatankuasa PBS Bahagian N4 Matunggong selepas mengadakan mesyuarat tergempar hari ini.

Komen


Berita Berkaitan