Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pasukan Penyiasat Dibentuk Siasat Kejadian Feri Berlanggar

121

SEMPORNA – Sebuah pasukan penyiasat daripada Jabatan Laut telah dibentuk bagi menyiasat kejadian feri penumpang yang hampir karam setelah berlanggar dengan tongkang di perairan Labuan Haji kira-kira 0.25 batu nautika dari jeti Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di sini malam tadi.

Pengarah Jabatan Laut Malaysia Wilayah Sabah, Abdul Nasar Abdul Hadi berkata pasukan penyiasat berkenaan akan menyiasat dari pelbagai sudut setelah mengumpul maklumat daripada pihak yang terlibat dalam kemalangan itu.

“Kami telah menerima laporan kemalangan dari pihak feri terlibat dan ada sebahagian anggota pasukan ini telah bergerak ke lokasi untuk menjalankan siasatan.

“Kita akan siasat punca kemalangan termasuk mengumpul maklumat dari nakhoda kapal dan tongkang yang telah dilanggar. Tetapi buat masa ini tongkang tersebut tidak dapat dikesan,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu Pegawai Daerah Semporna, Dr Chaco Bulah memuji tindakan pantas pelbagai agensi keselamatan yang memberi bantuan dan bertungkus lumus menyelamatkan penumpang serta barangan mereka.

Menurutnya, dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, sebuah feri penumpang ‘MV Zuhairi Port Kelang’ yang mengangkut 160 penumpang iaitu 50 orang warga Malaysia dan 110 orang warga Filipina dari Bongau, Kepulauan Tawi-Tawi, Selatan Filipina dilaporkan berlanggar dengan sebuah tongkang kosong yang tidak memasang lampu.

Turut terdapat 10 penumpang kanak-kanak di dalam feri tersebut.

Beliau berkata 24 orang penumpang yang cedera akibat kejadian itu telah diberi rawatan di Hospital Semporna.

Sementara itu di Kota Kinabalu, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata insiden tersebut masih dalam siasatan dan hasil siasatannya akan dimaklumkan kelak.

“Ia masih dalam peringkat siasatan. Kita akan maklumkan nanti apabila kita menerima hasil siasatan daripada pihak (berkenaan) termasuk polis,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Indeks Belia Sabah 2015.

Beliau berkata tumpuan sekarang ialah untuk memberi bantuan sewajarnya kepada para penumpang feri berkenaan. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan