Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,434

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Parti Baharu Tidak Gugat Sabah Sebagai Simpanan Tetap UMNO, BN

9:30pm 21/08/2016 Pak Roshan 82 views Berita Pilihan,Mutakhir,Politik

umno sabah

SANDAKAN : Penubuhan parti baharu oleh bekas pemimpin UMNO tidak akan mengugat Sabah sebagai simpanan tetap UMNO dan Barisan Nasional (BN), kata Naib Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan perdana menteri berkata UMNO Sabah telah menunjukkan prestasi yang baik untuk terus menjadi kubu kuat dan simpanan tetap UMNO dan BN.

“Biar hujan datang, biar gelombang melanda, biar badai kencang … namun UMNO dan BN tetapi perkasa di bumi Sabah, negeri di bawah bayu.

“Solidariti dan kesepaduan kalangan ahli UMNO dan BN khususnya di Sabah, saya yakin negeri ini terus menjadi simpanan tetap,” katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan serentak UMNO Zon Lima Sabah, di sini Ahad.

Zon lima membabitkan UMNO Bahagian Libaran, Sandakan, Batu Sapi, Beluran dan Kinabatangan.

Hadir sama Ketua Menteri Sabah selaku Ketua Bahagian UMNO Libaran Datuk Seri Musa Aman dan empat lagi ketua bahagian berkenaan iaitu Tan Sri Ampung Puyun (Sandakan), Datuk Bung Moktar Radin (Kinabatangan), Datuk Samsudin Yahya (Batu Sapi) dan Datuk James Ratib (Beluran).

Sehubungan itu, Ahmad Zahid menegaskan betapa pentingnya soal kesatupaduan dan perpaduan dalam kalangan anggota dan pemimpin UMNO.

“Kalau kita bersatu-padu, biarlah apa pun datang, tokoh apa pun datang (tidak akan tergugat), tidak perlu kutuk orang itu dan ini. Cabaran itu mampu dihadapi asalkan kita bersama-sama, bersatu hati, fikiran dan tindakan,” katanya.

Ahmad Zahid yang menjalankan tugas timbalan presiden UMNO turut mengingatkan semua anggota dan pemimpin UMNO untuk tidak mengambil mudah soal solidariti dalam menghadapi cabaran khususnya penubuhan parti baharu itu.

Katanya sejarah politik di negeri ini menunjukkan ketika parti USNO memerintah, atas rasa kemarahan (pihak tertentu) maka sebuah parti baharu wujud dan mendapat kemenangan yang banyak pada pilihan raya umum.

“Soal solidariti dalam kalangan kita penting disebabkan sejarah Sabah telah membuktikan soal solidariti dan kesatupaduan mesti menjadi keutamaan,” katanya.

Ahmad Zahid turut mengingatkan semua pemimpin atasan UMNO supaya sentiasa prihatin terhadap kebajikan anggota akar umbi dan tidak hanya ketika bila ada pilihan raya umum, pemilihan bahagian dan Majlis Tertinggi.

Katanya mereka perlu rajin turun padang untuk mengambil perhatian nasib anggota akar umbi yang merupakan pihak yang memilih mereka menjadi pemimpin atasan.

“Jangan rasa diri hebat kerana bertahun menjadi pemimpin atasan. Jangan sombong untuk tidak memperdulikan nasib ahli akar umbi,” katanya.

Menurutnya apa yang penting semua pemimpin UMNO meletakkan perjuangan parti melebihi kepentingan diri. –  Umno Online

umno sabah umno sabah

Apa Komen dan Pendapat Anda