Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pak Lah boleh jadi penasihat Petronas yang baik

Tun Mahathir Mohamad
Tun Mahathir Mohamad

PUTRAJAYA – Tun Dr Mahathir Mohammad yakin penggantinya, Tun Abdullah Ahmad Badawi mampu menjadi penasihat yang baik kepada Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

Bekas perdana menteri itu berkata Abdullah merupakan calon yang cukup layak untuk menjadi penasihat kepada syarikat gas dan minyak milik kerajaan itu.

“Saya pasti Pak Lah (Abdullah) akan memberi nasihat yang bagus sekali kepada Petronas,” katanya kepada media selepas Simposium Antarabangsa Kelab Menjenayahkan Peperangan (CWC) berjudul ‘Gabungan Generasi Baharu – Katakan Tidak Kepada Peperangan’, di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata latar belakang Tun Abdullah yang pernah memegang tampuk ketua kerajaan adalah ciri yang dianggap sesuai untuk memegang jawatan penasihat tersebut.

“Perdana Menteri semua layak (untuk jawatan Penasihat Petronas)…termasuk saya pun,” katanya.

Kabinet semalam bersetuju dengan pelantikan Abdullah sebagai Penasihat Petronas, berkuat kuasa 1 April ini menggantikan Dr Mahathir yang ditamatkan perkhidmatan sebagai Penasihat Petronas pada 11 Mac lepas.

Simposium tersebut diadakan di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini sempena ulang tahun ke-70 memperingati peristiwa pengeboman bom atom di Hiroshima dan Nagasaki di Jepun pada 1945.

“Kami tidak mahu sebarang peperangan nuklear dan tidak mahu insiden seperti ini berlaku semula…sebab itu kita nyatakan peperangan adalah satu jenayah,” kata Dr Mahathir. – Bernama

Komen


Berita Berkaitan