Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Pak Jamal, Aktivis NGO Pro-BN Disekat Masuk Sarawak

jamal1

KUCHING – Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Selangor, Datuk Jamal Md. Yunus menyertai senarai penjang ahli-ahli politik dan aktivis badan bukan kerajaan (NGO) dari Semenanjung tidak dibenarkan memasuki Sarawak.

Jamal yang bertolak ke Sarawak pukul 9.30 pagi tadi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang dihalang imigresen kerana berada dalam senarai Not To Land Notice (NTL) atau Notis Tolak Kemasukan.

Nasib sama pernah dialami beberapa tokoh pembangkang terkenal Semenanjung antaranya Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar; Presiden PAN, Mohamad Sabu; pemimpin DAP, Tony Pua dan aktivis BERSIH, S. Ambiga.

Difahamkan sekatan ke atas Jamal dilakukan ekoran tindakan agresif beliau selama ini dan paling baharu, cuba merobohkan papan iklan gergasi ‘Bebas Anwar’ oleh PKR kerana dianggap menghina sistem kehakiman Malaysia.

Beliau pernah ditahan polis kerana memberi amaran rusuhan kaum bakal tercetus di Petaling Street ekoran sikap biadap peniaga Cina selain mengetuai Himpunan Rakyat Bersatu ‘Baju Merah’ pada 16 September tahun lepas.

Terdahulu pendakwah ternama, Dr. Ridhuan Tee Abdullah pernah dihalang memasuki Sarawak kerana didakwa menimbulkan perasaan kurang selesa penganut Kristian khasnya isu kalimah Allah dan kitab Injil bahasa Melayu.

Jamal yang juga Pengerusi Gabungan NGO Melayu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pukul 11.30 pagi Khamis untuk berkempen membantu Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri ke-11 tidak lama lagi.

“Kami macam pengganas, tak dibenarkan masuk Sarawak, kami sangat kecewa,”katanya penuh kesal. Turut diarah balik semula ke Semenanjung ialah aktvivis pro-BN, Ariffin Abu Bakar, Rahim Ibrahim dan Razali Zakaria.

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem sebelum ini menegaskan tindakannya melakukan ‘pengharaman’ masuk ahli-ahli politik tertentu ke negeri tersebut adalah bertujuan melindungi kepentingan rakyat Sarawak.

“Saya perlu melindungi kepentingan rakyat Sarawak, terutama daripada unsur-unsur yang tidak baik… dari sudut politik dan sebagainya. Itu tugas dan tanggungjawab saya sebagai Ketua Menteri Sarawak,” tegas Adenan.

Beliau kesal dengan tindakan ekstrem sesetengah pihak, terutama pemimpin pembangkang dari Semenanjung yang mempersoalkan hak istimewa kerajaan negeri menghalang kemasukan individu-individu ini ke Sarawak.

Kerajaan negeri Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa imigresen tertentu menyekat kemasukan orang luar yang tidak dikehendaki susulan persetujuan sebelum pembentukan Malaysia pada 1963. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Komen


Berita Berkaitan