Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Padah Bom Ikan, Dua Ditahan

Foto Maritim Malaysia
Foto Maritim Malaysia

 

KOTA KINABALU, 18 MEI – Maritim Malaysia Daerah Maritim 15 Kota Kinabalu (DM15) telah menahan sebuah pam bot berwarna biru/putih tiada nombor pendaftaran yang disyaki memiliki ikan yang ditangkap dengan cara bom di perairan Pulau Mengalum, semalam.

Pengarah Maritim Daerah 15 Kota Kinabalu Laksamana Pertama Adam bin Hj Aziz berkata, Bot Peronda Maritim yang sedang melaksanakan OP Sejahtera di sekitar perairan Pulau Gaya telah menerima aduan awam mengenai sebuah pam bot yang disyaki melakukan aktiviti pengeboman ikan telah memasuki kawasan Perairan Pulau Mengalum. Setelah itu, Bot Peronda Maritim telah bergerak ke lokasi dan mengesan serta menahan sebuah pam bot yang dalam keadaan mencurigakan pada jam lebih kurang 4.00 petang.

Pemeriksaan lanjut mendapati dua orang kru lingkungan umur 20 hingga 35 tahun berada diatas pam bot tersebut dan gagal mempamerkan pengenalan diri yang sah. Pam bot itu juga tidak memiliki lesen dan memiliki anggaran ikan sebanyak 70kg yang disyaki ditangkap dengan cara pengeboman ikan. Kedua-dua kru dan pam bot tersebut ditahan dan diiringi masuk ke Pulau Mengalum untuk siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 26 (1)(a) Akta Perikanan 1985 yang memperuntukan denda sebanyak RM20,000 atau penjara selama dua tahun atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan,katanya lagi.

Kes ini juga akan disiasat di bawah seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 yang memperuntukkan denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga bertanggungan kepada sebatan tidak lebih daripada 6 sebatan. – Facebook Maritim Malaysia

Foto Maritim Malaysia

Komen


Berita Berkaitan