Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Orang Asli Tidak Terpinggir Dalam Agenda Pembangunan Negara

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak beramah mesra bersama anak-anak Orang Asli dari pedalaman Perak dan Pahang semasa membuat lawatan ke Asrama Darul Falah, Bukit Persekutuan, di sini hari ini.- Foto BERNAMA
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak beramah mesra bersama anak-anak Orang Asli dari pedalaman Perak dan Pahang semasa membuat lawatan ke Asrama Darul Falah, Bukit Persekutuan, di sini hari ini.- Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak akan membiarkan mana-mana golongan masyarakat termasuk Orang Asli terpinggir dalam agenda pembangunan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib berkata keprihatinan kerajaan memelihara kebajikan Orang Asli dapat dilihat hasil usaha Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) melalui Asrama Darul Falah (ASDAF) dalam menyediakan pendidikan akademik rasmi kepada suku kaum Orang Asli dan menjaga kebajikan mereka secara berterusan.

“Alhamdulillah, petang tadi saya berkesempatan melawat ASDAF di Bukit Persekutuan, Kuala Lumpur, yang diurus dan disediakan oleh PERKIM untuk anak-anak Orang Asli dari kawasan pedalaman,” katanya menerusi catatan terbaru dalam blog beliau, www.najibrazak.com, hari ini.

Hasil tinjauan dan perbincangan bersama pengetua asrama, Ustaz Zulyadain Mohd Radzi, perdana menteri telah diberitahu bahawa keadaan asrama berada dalam suasana kurang memuaskan dan perlu ditambahbaik untuk 42 orang anak-anak yang mendiaminya.

“Antaranya, katil, tilam dan bantal berada dalam keadaan uzur dan perlu diganti segera demi keselesaan anak-anak. Selain itu, keadaan surau, tangki air dan tandas juga memerlukan perhatian dan tindakan baikpulih akan segera diambil oleh komuniti sukarelawan belia Malaysia, 1M4U,” katanya.

Najib berkata 1M4U juga akan mengadakan kelas tambahan Bahasa Inggeris kepada pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan tahun ini. Kelas Teknologi Maklumat (IT) dan peningkatan kemahiran vokasional akan turut dilaksanakan dengan kerjasama GIATMARA.

Projek pemulihan jangka panjang akan dilakukan supaya anak-anak ini mendapat tempat tinggal lebih baik dan dapat belajar dalam keadaan yang lebih sempurna, katanya.

“Insya-Allah, saya akan kembali melawat asrama ini bagi memastikan projek ini siap dilaksanakan,” kata Najib. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan