Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,503

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Operasi buru Santoso dilanjut

10:03am 24/03/2016 Pak Roshan 1301 views Global

santoso

Jakarta: Operasi bersama tentera dan polis memburu suspek pengganas paling disyaki di Indonesia diteruskan, kata Ketua Polis Negara Jeneral Badrodin Haiti.

Bercakap kepada wartawan selepas majlis memberi penghormatan kepada 13 anggota tentera yang terbunuh dalam misi memburu itu, Badrodin berkata, operasi yang dinamakan Operasi Tinombala itu dilanjutkan hingga Mei.

Sejak dilancarkan beberapa bulan lalu dengan membabitkan pasukan elit tentera dan polis, usaha menangkap Ketua Mujahidin Indonesia Timur (MIT), Santoso, di kawasan pergunungan dan hutan tebal di Poso, Sulawesi Tengah, masih belum berjaya.

Santoso terkenal kerana keganasannya terhadap anggota keselamatan dan menjadi orang buruan sejak lebih lima tahun lalu.

Upacara memberi penghormatan terakhir kepada 13 anggota tentera itu yang diadakan di Pangkalan Udara Halim Perdanakusuma itu turut dihadiri Presiden Joko Widodo (Jokowi).

Mangsa terbunuh dalam nahas helikopter Ahad lalu ketika dalam penerbangan ke Poso, tempat Santoso dipercayai bersembunyi.

Sekurang-kurangnya 2,500 anggota polis dan tentera dikerah memburu suspek pengganas itu dan pengikutnya sejak Januari lalu.

Menurut Badrodin, operasi bersama itu mengepung kawasan berhampiran daerah Lembah Napu. Sebahagian pengikut Santoso dipercayai berada di situ walaupun yakin ketua MIT itu tidak berada di lokasi sama.

Sementara itu, Gatot Nurmantyo berkata, helikopter tentera yang terhempas Ahad lalu bukan ditembak oleh pengikut Santoso. – Agensi/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan