Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Nurul Izzah HARAM Masuk Sarawak Sebab Tidak Patriotik

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar

KUCHING – Larangan masuk ke Sarawak yang dikenakan ke atas Anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dibuat atas pertimbangan sikap tidak patriotik dan tidak sensitifnya baru-baru ini.

Ketua Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sarawak, Abdullah Saidol berkata, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu perlu lebih tahu sikapnya telah melukakan penduduk negeri ini dan Sabah.

“Seorang pegawai polis berasal dari Sarawak antara yang terbunuh semasa pencerobohan kumpulan bersenjata Filipina ke atas Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada 2013 lalu.

“Nurul baru-baru ini bertemu dengan Jacel Kiram, anak perempuan Jamalul Kiram yang mendakwa Sultan Sulu, orang yang terbabit secara langsung (pencerobohan di Lahad Datu),” katanya.

Abdullah menambah pada bulan lalu seorang lagi penduduk Sarawak, Bernard Then dibunuh secara kejam oleh kumpulan penculik Suluk dari selatan Filipina.

Pegawai Imigresen telah bertemu dengan Nurul Izzah sebaik sahaja beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada pukul 4 petang Ahad bagi mengumumkan calon PKR pada pilihan raya negeri yang akan datang.

Seorang pegawai Imigresen kemudian memaklumkan bahawa beliau tidak dibenarkan memasuki negeri ini dan diminta meninggalkan Sarawak melalui penerbangan yang kemudiannya.

Abdullah menambah tindakan menyekat itu bukan penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan negeri kerana ia memiliki hak untuk memelihara keharmonian dan perpaduan masyarakat negeri ini.

“Jika Sabah boleh menyekat Nurul masuk, kenapa Sarawak tidak boleh?” soalnya

“Kami bukan saja sekat Nurul, malah sesiapa sahaja yang mempunyai niat tidak baik dan ingin menyemai benih perbalahan kaum dan agama di negeri ini,” jelas beliau.

Abdullah menambah Nurul Izzah telah menyalahgunakan kebebasan bercakap dengan bersama Jacel, anak Jamalul Kiram yang dianggap sebagai musuh negara. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan