Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Nelayan Temui Mayat Kanak-Kanak Mangsa Nahas QZ8501

Bangkai utama pesawat QZ8501 yang ditemui kapal Singapura MV Swift Rescue. - Foto Facebook Menteri Pertahanan Singapura
Bangkai utama pesawat QZ8501 yang ditemui kapal Singapura MV Swift Rescue. – Foto Facebook Menteri Pertahanan Singapura

MEDIA Indonesia Kompas.com melaporkan nelayan di perairan Maradapan, Kalimantan Selatan telah menemui satu lagi mayat dianggarkan berusia 13 tahun, dipercayai mangsa nahas pesawat AirAsia QZ8501.

“Ya, satu lagi mayat ditemukan di Pulau Sembilan.

“Maklumat yang kami terima, ia dianggarkan seorang remaja berusia 13 tahun,” kata Pengarah Operasi Badan SAR Nasional (BASARNAS) SB Supriyadi mengesahkan penemuan itu.

Mayat ditemui dilaporkan dibawa Kotabaru, Kalimantan Tengah menggunakan kapal Sadewa dan dijangka tiba pada pukul 6 petang waktu tempatan, Jumaat.

Menurut Supriyadi, kapal itu turut membawa dua lagi mayat hasil penemuan nelayan lain sebelum ini.

Mayat kemudiannya akan diterbangkan menaiki pesawat dari Kotabaru ke Surabaya.

“Ketika ini, kapal itu masih dalam perjalanan menuju ke Kotabaru. Mungkin besok pagi baru diterbangkan ke Surabaya. Pesawat sudah siap menunggu sejak semalam,” katanya.

Memasuki hari ke-20 pencarian, 51 mayat mangsa nahas pesawat AirAsia QZ8501 telah berjaya ditemui. Sejumlah 48 mayat sudah dibawa ke Surabaya, Jawa Timur, untuk ditentukan identiti.

Operasi pencarian di Laut Jawa dan Selat Karimata masih tertumpu ke arah menemukan sejumlah 111 mangsa nahas yang terdiri daripada penumpang dan kru kabin.

Pesawat QZ8501, pesawat Airbus A320-200 kendalian syarikat AirAsia Indonesia terhempas di Laut Jawa pada 28 Disember lepas ketika dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura membawa bersama 162 penumpang dan anak kapal.

Cuaca buruk ketika penerbangan dipercayai antara punca nahas berkenaan.

– MYNEWSHUB

Komen


Berita Berkaitan