Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Negara Perlu Rakyat Bersatu Untuk Capai Status Membangun

KOTA KINABALU – Rakyat yang bersatu padu adalah kunci bagi Malaysia untuk mencapai status negara maju, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup.

Beliau berkata usaha kerajaan membangunkan negara ke arah status negara maju hanya dapat dilakukan melalui perpaduan rakyat.

“Perpaduan dan keharmonian adalah tonggak kejayaan sesebuah negara. Sebarang percubaan luar untuk menyemai rasa tidak percaya dalam kalangan masyarakat berbilang kaum, perlu dihalang,” katanya pada majlis pelancaran hari kedua Festival Sambutan Krismas Gaya ke-11, bertemakan ‘Malam Perpaduan’ di sini Rabu malam.

Acara berkenaan dianjurkan bersama-sama Majlis Gereja-gereja Sabah (SCS) dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK).

Kurup juga memberi amaran mengenai bahaya sentimen dan isu-isu sensitif yang dibangkitkan kumpulan dan individu tertentu untuk mewujudkan perpecahan dalam kalangan rakyat demi agenda sendiri.

“Saya ingin mengingatkan semua pihak supaya tidak mudah terpengaruh dengan maklumat yang disebarkan melalui Internet. Gunakan media sosial secara positif dan bijak.

“Kerajaan akan terus bekerja bersama-sama rakyat dalam memastikan Malaysia kekal sebagai negara bersatu padu,” katanya.

Sementara itu, beliau turut memuji usaha gotong-royong DBKK, SCS dan agensi kerajaan dalam penganjuran festival Gaya Krismas yang diyakini mempunyai potensi meningkatkan Kota Kinabalu sebagai destinasi pelancongan di peringkat dunia.

“Ini terbukti dengan pemilihan pembaca majalah penerbitan dan perjalanan CEI Asia yang memilih Kota Kinabalu sebagai antara destinasi resort terbaik sebagaimana Bali dan Phuket,” katanya. – BERNAMA

 

Komen


Berita Berkaitan