Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,429

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Najib Mahu Mayat Bernard Then Dibawa Pulang Segera

7:27pm 20/12/2015 Pak Roshan 127 views Isu Semasa,Mutakhir

benard-600x366

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pegawai Malaysia bekerjasama dengan pihak berkuasa Filipina untuk membawa pulang mayat rakyat Malaysia Bernard Then Ted Fen dengan secepat mungkin.

“Saya berasa amat sedih apabila mendapat tahu ujian DNA dilakukan oleh pihak berkuasa Filipina mengesahkan mayat dijumpai di Jolo adalah mayat mendiang Bernard Then.

“Saya mahu pegawai Malaysia berhubung dengan pihak berkuasa di Filipina dan membawa pulang ke tanah air mayat mangsa dengan secepat mungkin untuk membantu mengakhiri penantian keluarganya,” katanya dalam akaun Facebook dan Twitter beliau.

Najib turut mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang Then.

Pihak berkuasa Filipina telah mengesahkan kepala yang ditemukan di selatan Pulau Jolo adalah milik tebusan Malaysia itu yang dipenggal, berdasarkan ujian DNA.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar semalam berkata polis telah dimaklumkan secara lisan berhubung perkara itu dan sedang menunggu laporan bertulis daripada pihak Filipina.

Pada 15 Dis, Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata pasukan keselamatan Filipina telah menemukan mayat tanpa kepala, dipercayai ialah Then, dari Sarawak.

Beliau telah diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata di sebuah restoran makanan laut di Sandakan, Sabah pada 14 Mei, bersama-sama pengurus restoran itu, Thein Nyuk Fun, 50, yang dibebaskan pada 8 Nov.

Bagaimanapun, Then, 39, telah dibunuh dengan kepalanya dipenggal di sebuah lokasi terpencil di pulau Jolo pada 11 Nov. – BERNAMA

 

Apa Komen dan Pendapat Anda