Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

MPS Kompaun Empat Pusat Hiburan Haram

gambar hiasan
gambar hiasan

SANDAKAN : Sebanyak empat pusat hiburan dikesan menjalankan aktiviti secara haram dalam operasi Unit Penguatkuasa Majlis Perbandaran Sandakan (MPS), semalam.

Penolong Pegawai Kanan Unit Penguatkuasa MPS Sairin Abdul Rahman berkata premis tersebut dikompaun di bawah Seksyen 3 (1) Ordinan Hiburan Awam 1958 kerana menjalankan aktiviti hiburan tanpa memiliki lesen yang sah.

“Kesalahan pertama boleh dikompaun sebanyak RM1,000 manakala bagi kesalahan seterusnya, kompaun sehingga RM25,000 boleh dikenakan,” katanya di sini Khamis.

Beliau berkata MPS tidak teragak-agak untuk mengeluarkan arahan penutupan mana-mana pusat hiburan yang ingkar terhadap undang-undang.

Sairin yang mengetuai operasi yang bermula pukul 9 malam itu berkata sebanyak tujuh premis pusat hiburan dan kafe diperiksa di kawasan Bandar Sandakan, Tanah Merah dan Bandar Ramai-Ramai.

Dalam operasi itu, pihaknya turut menyita beberapa peralatan muzik dari empat pusat hiburan yang dikompaun itu dan menasihati pemilik premis agar mematuhi syarat yang ditetapkan dalam lesen mereka.

Beliau berkata pemeriksaan berterusan akan dijalankan dan sekiranya masih ada premis hiburan yang melanggar syarat perlesenan, tindakan tegas akan diambil termasuk menyenaraihitamkan premis mereka.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan