Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Maut disengat tebuan

disengat tebuan

Kota Samaraha: “Patutlah hati saya selalu gelisah tidak menentu, rupa-rupanya ia petanda saya hilang anak dan cucu serentak,” kata Wan Aribi Wan Ibrahim, 54, berhubung kematian anaknya, Sharifah Norhasyiawati, 24, dan cucu Nor Sharina Sharizan, 6, akibat serangan tebuan di Sungai Sebang, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 10 pagi itu, selain dua beranak itu, Esah Ebon, 42, kakak ipar kepada Sharifah Norhasyiawati turut maut akibat diserang tebuan dalam kejadian di Sungai Sebang, berhampiran Kampung Tanjung Bundong, di sini.

Sebelum kejadian, ketiga-tiga mangsa bersama suami Sharifah Norhasyiawati, Sharizan Ebon, 32, anak lelaki mereka, Khusairi, 3, serta anak lelaki Esah, Ismail Jemali, 9, keluar mencari pucuk nipah di kawasan sungai berkenaan untuk membungkus tapai yang menjadi perniagaan keluarga sejak 14 tahun lalu.

Ketika kejadian, Sharifah Norhasyiawati dan Sharina paling teruk diserang tebuan apabila terkena 40 hingga 50 sengatan manakala Esah turut disengat di seluruh badan.

Sharizan, Khusairi dan Ismail turut parah akibat serangan berkenaan namun masih menerima rawatan di Hospital Umum Sarawak (HUS).

Komen


Berita Berkaitan