Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,509

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Maut dikelar tali wau bersalut kaca

9:00am 18/08/2016 Pak Roshan 1145 views Global
Orang ramai menyaksikan dari atas bumbung ratusan layang-layang di ruang udara New Delhi sempena sambutan Hari Kemerdekaan India minggu ini.

Orang ramai menyaksikan dari atas bumbung ratusan layang-layang di ruang udara New Delhi sempena sambutan Hari Kemerdekaan India minggu ini.

New Delhi: Tiga terbunuh termasuk dua kanak-kanak akibat leher mereka dikelar oleh tali layang-layang bersalut serpihan kaca ketika sambutan Hari Kemerdekaan India.

Dua kanak-kanak itu, berusia empat dan enam tahun, terbunuh dalam dua kejadian berasingan di New Delhi, Isnin lalu, ketika mereka mengeluarkan kepala melalui tingkap di bumbung kereta dinaiki.

“Kanak-kanak itu berdiri dengan sebahagian badan berada di luar tingkap bumbung kereta apabila tali layang-layang mengenai leher mereka,” kata Penolong Pesuruhjaya Polis New Delhi, Pushpender Kumar.

Lelaki berusia 22 tahun terbunuh apabila tali layang-layang itu mengelar lehernya ketika dia sedang menunggang motosikal.

Pertandingan layang-layang amat popular ketika sambutan Hari Kemerdekaan India dan ramai menyalut tali dengan serpihan kaca bagi memutuskan tali layan-layang lawan.

Kematian itu menyebabkan kerajaan mengeluarkan arahan mengharamkan penggunaan tali bersalut kaca dengan mengenakan hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda 100,000 rupee (AS$1,500).AFP/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan