Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,501

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Mangsa Culik Adalah Warga Filipina, Memiliki Dokumen IMM13 – Polis Sabah

6:57pm 11/09/2016 Pak Roshan 3326 views Kota Kinabalu,Mutakhir,Tempatan
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Abd. Rashid Harun

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Abd. Rashid Harun

KOTA KINABALU : Polis Sabah mengesahkan tiga kru kapal nelayan yang diculik di perairan Pulau Pom Pom, Semporna malam tadi adalah warga Filipina, namun memiliki dokumen IMM13 serta Surat Banci daripada Pasukan Pertugas Khas.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Abdul Rashid Harun ketiga-tiga mangsa berkenaan dikenali sebagai Loloi Alpin, 30, Sami, 30-an, dan Masurin, 50-an diculik tujuh lelaki bersenjata api ketika menangkap ikan bersama-sama 13 lagi anak kapal di perairan berkenaan kira-kira 10.40 malam.

“Ketika kejadian kapal nelayan yang dinaiki mangsa didatangi sebuah bot laju yang dinaiki tujuh lelaki bertopeng dan bersenjatakan pistol serta M16. Enam suspek telah menaiki kapal berkenaan dan mengarahkan semua anak kapal supaya meniarap di lantai… seorang lagi suspek menunggu di dalam bot laju itu.

“Suspek kemudiannya menggeledah kapal nelayan itu, sebelum melarikan beg pakaian, telefon bimbit dan dompet milik beberapa anak kapal nelayan berkenaan,” katanya dalam kenyataan di sini hari Ahad.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kapal nelayan berkenaan telah keluar untuk menangkap ikan di perairan berkenaan pada kira-kira 4 petang semalam.

Abdul Rashid berkata polis kini menjalankan siasatan lanjut mengenai penculikan itu dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan.

— BERNAMA

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan