Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Mangsa Culik Abu Sayyaf Dijangka Dibawa Pulang Ke Sarawak Esok

GAMBAR empat rakyat Malaysia yang diculik lelaki bersenjata berhampiran Pulau Ligitan, Semporna, Sabah pada 1 April lalu, dimuat naik ke laman Facebook.
GAMBAR empat rakyat Malaysia yang diculik lelaki bersenjata berhampiran Pulau Ligitan, Semporna, Sabah pada 1 April lalu, dimuat naik ke laman Facebook.

ALA LUMPUR – Empat rakyat Malaysia yang diculik kumpulan militan Abu Sayyaf dan dibebaskan pada Rabu lepas dijangka dibawa pulang ke Sarawak esok.

Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata proses mengambil keterangan daripada kesemua mangsa untuk proses dokumentasi hampir selesai.

“Polis ambil keterangan untuk kenal pasti siapa yang culik kesemua mereka dan beberapa perkara lain. Kita hampir selesai ambil keterangan mereka.

“Mereka dijangka dibawa ke Sarawak esok dan polis akan uruskan proses membawa pulang mereka,” katanya kepada Bernama.

Keempat-empat mangsa culik itu ialah adik-beradik Wong Teck Kang, 31, dan Wong Teck Chii, 29, sepupu mereka Johnny Lau Jung Hien, 21, dan anak kapal bot tunda Wong Hung Sing, 34, yang diculik di perairan Pulau Ligitan, berhampiran Semporna pada 1 April lepas.

Pada 9 Jun lepas, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dilaporkan berkata kesemua mereka yang dibebaskan sedang berada di Sandakan, Sabah untuk pemeriksaan kesihatan.

Pada Jumaat, Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Awang Sahari EM Nadzeer berkata keterangan keempat-empat individu terbabit mula diambil sejurus mereka tiba di Kota Kinabalu dari Sandakan pada Rabu.

Awang Sahari meminta semua pihak agar tidak membuat sebarang spekulasi mengenai pembebasan mangsa yang boleh mengelirukan orang ramai. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan